Firefly
Alkuperäisjäsenen erottaminen näyttää piristävän rock-bändejä. Heep teki kolme vuotta ennen Black Sabbathia blacksabbathit nousemalla suosta uuden laulajan avulla. Entinen Lucifer's Friend -vokalisti John Lawton on tuttu myös esimerkiksi Roger Gloverin vuoden 1974 Butterfly Ballista. Samassa rytäkässä entinen David Bowien taustabändin Spider From Mars -basisti Trevor Bolder tuli bändiin jäädäkseen. Hän oli lyhyttä 18 kuukauden jaksoa lukuunottamatta bändissä vuodesta 1976 kuolemaansa 2013 saakka.

Firefly on tämän kokoonpanon kolmesta julkaistusta studiolevystä ehkä paras. Valitettavasti ostava yleisö ei innostunut siitä juuri lainkaan. Juuri ennen sen helmikuun 1977 ilmestymistä bändi kiersi Amerikkaa Kissin lämppärinä, mutta vaikka Fireflyssä on reilusti amerikkalaisia miellyttäviä AOR-vaikutteita, albumi vain piipahti Top-200:ssa. Englannissa se pysyi kokonaan sikäläisten myyntilistojen ulkopuolella, ensimmäisenä levynä sitten vuoden 1971, jolloin Look At Yourself aloitti Uriah Heepin listaputken. Levyllä on itselleni riittävästi niitä bändille tuttuja musiikillisia elementtejä, joita ei minusta löydy muutamalla Fireflytä edeltäneeltä levyltä. Fireflyn hienoin biisi on minusta sen ensimmäisenä singlenä julkaistu, Lawtonin hienosti vetämä Wise Man. Biisin säveltäjän, Ken Hensleyn urut tosin soivat taustalla turhan vaatimattomasti. Sinkun B-puoli Crime Of Passion ei päätynyt LP:lle.

Fireflystä julkaistiin vuonna 1997 neljällä bonuksella täydennetty remasteroitu painos. Tosifani hankkii sen rinnalle myös vuoden 2004-julkaisun jolta löytyy lisää sessioista ylijäänyttä materiaalia. Itse tyydyn silti divarista löytämääni levyn saksalaiseen 70-luvun uusintajulkaisuun. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit