Mountain: Climbing!
Tuottaja Felix Pappalardi ja kitaristi Leslie West perustivat Cream hengenheimolaisyhtyeen vuonna 1969. Mountain on ehkä jäänyt eurooppalaisille raskaan rockin kuuntelijoille vähemmälle huomiolle, mutta se ei bändiä heikennä. Pääseminen Woodstock-elokuvaan ja sen sountrack-levyille olisi aikanaan varmasti muuttanut tilannetta parempaan.

Vaikka Led Zeppelin otti kahdella vuonna 1969 ilmestyneellä levyllään raskaan rockin kruunun päähänsä, markkinoilla oli tilaa muillekin uusille, äänekkäille ja raskaille bändeille. Euroopasta katsottuna genren voimakolmikko oli jo vuoden 1970 lopulla selvä. Led Zeppelin, Black Sabbath ja Deep Purple, kannoillaan Uriah Heep. USA:ssa oli samaan genreen laskettavia bändejä kymmeniä. Mountain ja Grand Funk Railroad olivat näistä jo kovassa vauhdissa vuosikymmenen vaihtuessa.

Vaikka bändiä yleensä verrataankin Creamiin basisti Pappalardin toimittua heidän tuottajana, on Mountainia kohtaan vääryys puhua mistään imitaatiosta. Bändien välinen suurin ero on Mountainin astetta raskaampi soitanta. Bändin tunnetuin kappale on tämän levyn avaava Missisippi Queen. Rumpali Corgy Laingin tekemä biisi alkaa heti tunnistettavalla lehmäkellolla. Se, Never In My Life ja Sittin' On A Rainbow ovat niin originaaleja ettei niitä voisi millään kuvitella Creamin kappaleina. Pidän myös Woodstockissa esitetystä biisistä For Yasgur's Farm, joka on omistettu kyseisen tapahtuman mahdollistaneelle maanviljelijälle. Kitarafanien kannattaa kuunnella Leslie Westin upea soolo biisissä Theme For An Imaginary Western. 

Sony julkaisi levystä vuonna 2003 levystä edullisen remasteroidun painoksen, jossa on bonuksena yksi livepala. Repertoire julkaisi levystä neljä vuotta myöhemmin kiitellyn, mutta kalliimman painoksen, jossa on bonuksena levyn neljästä kappaleesta sinkkuversiot. Reilun kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen albumista otettiin 2013 vinyylipainokset USA:ssa ja Saksassa. Jälkimmäinen on normaalipaksuisena alle 20 euron julkaisu, mutta Friday Music'in julkaisu on avattavilla kansilla ja 180 g vinyylinä Eurooppaan rahdattuna kallis.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit