Donald Byrd: Chant
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä. Donald Byrdin Chant oli tuolloin ensimmäisten julkaistujen levyjen joukossa.

Baritonisaksofonisti Pepper Adams ja Byrd olivat äänittäneet vain kuukautta aiemmin yhteisen Out of This World levynsä ennen trumpetistin ensimmäistä Blue Note sessiota lähes vuoteen. Yhtiö oli ennättänyt julkaista häneltä parissa vuodessa neljä albumia, mutta jokin Alfredia painoi tässä sessiossa sillä hän kutsui kaksi viikkoa myöhemmin puhaltajat uudelleen studioon mutta vaihtoi koko rytmikolmikon uusiin miehiin. Tuo sessio julkaistiin seuraavan vuoden alussa nimellä Cat Walk ja Chantin kohtaloksi jäi tulla julkaisematta.

Mainittakoon että sekä maaliskuun Out of This World että huhtikuun Chant sessioissa pianistin jakkaralla istui Herbie Hancock, jolle nämä sessiot olivat hänen ensimmäiset, ja josta Byrd sanoi tuolloin lehtihaastettelusta "hänestä tulee erittäin tärkeä". Osuvasti kommentoitu miestä, jonka olisin nähnyt 2020 Pori jatseilla ellei korona olisi perunut niitä juhlia. Session rumpali Theodore (Ted/Teddy) Robinson jäi arvoitukselliseksi mieheksi, mutta olen bongannut hänet yhdeltä kesällä 1961 äänitetyltä Miles Davisin keikalta.

Levyn päättävällä Duke Ellingtonin standardilla Sophisticated Lady Byrd astuu sivuun jättäen areenan Adams Pepperille. Heidän yhteisen keikka bändin pianistin Don Pearsonin säveltämä nimikappale äänitettiin uudestaan pari vuotta myöhemmin ja se löytyy trumpetistin uran ehkä arvostetuimmalta New Perspective levyltä. 

Blue Note Records sai negatiivista palautetta yhtiön 75-vuotisjuhlan kunniaksi julkaisemasta laajasta vinyylilevyjen sarjasta. (Amerikassa) hyvin kohtuuhintaiset LP:t kun oli työstetty digitaalisista mastereista. Lisäksi joissakin prässäyksissä oli paljonkin toivomisen varaa.

Rolling Stonesin tuottajana tunnettu Blue Noten pomo Don Was halusi nostaa rimaa 2019 kun yhtiö juhli 80 vuoden ikää. Paikalle kutsuttiin yhtiön klassikko levyistä lisenssillä audiofiili painoksia ottanut Music Matter Ltd:n Joe Harley. Blue Note Tone Poet Series nimen saanut kokonaan analoginen uusintajulkaisusarja hivelee sekä silmää että korvaa. Chant kuului tähän sarjaan ja nyt hyllyssäni on ajanjakson tyyliin sopivasti suunnitellulla uudella kansikuvalla ja avattavilla kiiltävillä kansilla varustettu LP jonka sisällä on kuvia äänitys sessiosta. Sarjan levyt prässätään Californiassa laatutyöstä tunnetulla RTI:llä.Tähän on tultu että monikansallinen levy-yhtiö tarvitsee pienen lisenssijulkaisuihin keskittyneen yhtiön apua saadakseen markkinoille laatujulkaisuja.

Petri Myllylä / 22.11.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit