Hank Mobley Quartet (10
Hank Mobley oli 23-vuotias liittyessään Dizzy Gillespien' kokoonpanoon, mutta sitä ennen hän oli soittanut pari vuotta rumpali Max Roachin bändissä. Hank siirtyi pianisti Horace Silverin kvintettiin vuonna 1954 ja heidän tuon vuoden marraskuussa purkittama 10" LP ja sen helmikuussa purkitettu jatko-osasta kuuluvat hard bopin ensimmäisten ja tärkeimpien levytysten joukkoon. Samoihin aikoihin Silver oli lyönyt hynttyyt yhteen rumpali Art Blakey'n kanssa ja kokonpanoa kutsuttiin usein nimellä Horace Silver and The Jazz Messengers. Nämä kaksi julkaisua saivat niin suuren suosion että se avasi oven myös kokoonpanon tenorisaksofonistin soololevylle.

Hank Mobley Quartet on yhtä kuin Jazz Messengers miinus trumpetisti Kenny Dorham (jonka toinen soololevy Afro-Cuban levytettiin 29.3.1958 eli kaksi päivää Hank Mobleyn esikoisen jälkeen ja jolla saksofonistia kuullaan). Vain kuukausi Horace Silver Quintet vol. 2 (etiketissä vol. 4 koska kyseessä oli Silverin neljäs levy) sessioiden jälkeen purkitettu kvartetti sessio julkaistiin sekin aikoinaan kymppituumaisena 25 minuuttisena levynä. En ole mikään jatsin tietäjä enkä tuntija, mutta olen kuunnellut tätä levyä useasti sen jälkeen kun se syksyllä 2020 täydensi kokoelmaani. Eli tykkään kyllä!

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian sen jälkeen LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaalisiin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelen vinyylilevyltä analogisesti äänitettyä musiikkia, jonka amerikkalainen Music Matters -yhtiö on uusintaprässännyt alkuperäisistä analogisista masternauhoista. He julkaisivat paljon Blue Note -yhtiön levyistä sekä kahden levyn että perinteisen yhden 33 RPM levyn versiot, molemmat toki kiiltävillä avattavilla kansilla, joiden välissä on yleensä valokuvia levyn sessioista. Tilasin tästä albumista ensinmainitun kokoelmiini. Lyhyen kymppituumaisen LP:n materiaalia riittää kolmelle puoliskolle ja viimeiseltä siivulta löytyy muutama vaihtoehtoinen äänitys, jotka julkaistiin ensimmäisen kerran CD:llä jo 80-luvulla. Tuntuu hienolta että joillakin tahoilla on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sitä. Myös Universal Music huomasi tämän ja ryhtyi hoitamaan 2019 alkaen itse Blue Noten kokonaan analogiset uusintajulkaisut

Petri Myllylä / 04.08.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit