Hank Mobley Quartet
Hank Mobley oli 23-vuotias liittyessään Dizzt Gillespien' bändiin, mutta sitä ennen hän oli soittanut pari vuotta rumpali Max Roachin bändissä. Mutta syy että hyllyssäni on hänen esikoislevy johtuu hänen siirtymisestä Silver Horace kvintettiin vuonna 1954 ja heidän tuon vuoden marraskuussa purkittamasta 10" LP:stä ja seuraavan vuoden helmikuussa purkitetusta jatko-osasta. Noihin aikoihin levy-yhtiöt uusintajulkaisivat suosittuja EP ja kymppituumaisia meille normaalissa 12 tuuman koossa. Nuo hard bopin alkusoittona pidettävät sessiot ovat tulleet jatsi faneille tutuiksi Horace Silver and The Jazz Messengers LP:nä.

Hank Mobley Quertet on yhtä kuin Jazz Messenger miinus trumpetisti Kenny Dorham (jonka toinen soololevy Afro-Cuban levytettiin 29.3.1958 eli kaksi päivää hank Mobleyn esikoisen jälkeen ja jolla saksaofonistia kuullaan). Vain kuukausi Horace Silver Quintet vol. 2 sessioiden jälkeen purkitettu kvartetti sessio julkaistiin sekin aikoinaan kymppituumaisena 25 minuuttisena levynä. En ole mikään jatsin tietäjä enkä tuntija, mutta olen kuunnellut tätä levyä useasti hankittuani sen joitakin kuukausia sitten. Eli tykkään kyllä!

Amerikkalainen Music Matters -yhtiö on julkaissut paljon Blue Note -yhtiön levyjä kahden kiekon versioina, jossa albumin materiaali on jaettu neljälle 45 RPM levyn puolikkaalle. Molemmissa on luonnollisesti paksut kiiltäväkantiset avattavat kannet, joiden sisäkansissa on sessiossa otettuja valokuvia. Tilasin tällaisen hifistely-levyn kokoelmiini ja lompakko tyhjänä joudun tietenkin kirkkain silmin kehumaan että eron normipainokseen kuulee ensimmäisestä tahdista alkaen. Lyhyen kymppituumaisen LP:n materiaalia riittää kolmelle puolsikolle ja viimeiseltä siivulta löytyy muutama vaihtoehtoinen äänitys.

Petri Myllylä / 7.6.2020

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit