Hank Mobley: Poppin'
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä.

Reilu kaksi kymmentä vuotta jatsia säännöllisesti kuunnelleena sain noin vuonna 2018 herätyksen että enhän minä esim. raskaassa rokissa ole keskittynyt kuuntelemaan pelkästään Led Zeppeliniä ja Black Sabbathia. Miksi en laajentaisi omaa jatsilevyjen kokoelmaa vaikkapa Miles Davisin ja John Coltranen aikalaisiin? Tässä vaiheessa Hank Mobley tuli tutuksi, ja hyllyyn paljon hänen levyjä.

Tenorisaksofonisti oli äänittänyt ensimmäisen liideri sessionsa vuonna 1955 ja reilussa parissa vuodessa häneltä oli ilmestynyt / ilmestymässä 9 omaa levyä ja nippu bändi- ja ryhmä levyjä. Mutta sen jälkeen tapahtui kaksi peräkkäistä "hyllytystä". Ensiksi elokuun 1957 kvintetti sessio jäi julkaisematta (vuoteen 1984 saakka) ja sitten heti perään tämä lokakuussa tehty sextetti äänitys. Ehkä yhtiöllä oli tuolloin liikaa julkaistavaa musiikkia, ehkä musiikkimaailman suhdanne oli kääntynyt. Oli niin tai näin mutta nyt kuunneltuna niin varsinkin tämä jälkimmäinen on todella nautittava levy eikä jää jälkeen aikoinaan julkaistuista levyistä.

Blue Note Records sai negatiivista palautetta yhtiön 75-vuotisjuhlan kunniaksi julkaisemasta laajasta vinyylilevyjen sarjasta. (Amerikassa) hyvin kohtuuhintaiset LP:t kun oli työstetty digitaalisista mastereista. Lisäksi joissakin prässäyksissä oli paljonkin toivomisen varaa.

Rolling Stonesin tuottajana tunnettu Blue Noten pomo Don Was halusi nostaa rimaa 2019 kun yhtiö juhli 80 vuoden ikää. Paikalle kutsuttiin yhtiön klassikko levyistä lisenssillä audiofiili painoksia ottanut Music Matter Ltd:n Joe Harley. Blue Note Tone Poet Series nimen saanut analoginen uusintajulkaisusarja hivelee sekä silmää että korvaa. Avattavat kannet ovat paksuja ja kiiltäviä ja niiden sisällä on kuvia äänitys sessiosta. Sarjan levyt prässätään Californiassa laatutyöstä tunnetulla RTI:llä. Tähän on tultu että monikansallinen levy-yhtiö tarvitsee pienen lisenssijulkaisuihin keskittyneen yhtiön apua saadakseen markkinoille laatujulkaisuja. 

Petri Myllylä / 23.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit