Hank Mobley: The Turnaround!
Lähes keikki Blue Noten klassisen aikakauden julkaisut ovat syntyneet yhdessä tai maksimissaan kahdessa ajallisesti lähekkäisessä sessiosta. Levyjen tuotanto oli yhtiön omistajalla niin hyvässä hanskassa että sessioista ei myöskään yleensä jäänyt (CD versioiden tuottajien harmiksi) ylimääräisiä kappaleita, enintään levylle päätyneiden kappaleiden ylimääräisiä ottoja. 

Hank Mobley oli ollut 15 kuukautta poissa studiolta kun hän helmikuun viidentenä päivän vuonna 1965 käveli Rudy Van Gelderinstudiolle.  Session lopputuloksena syntyneistä kuudesta biisistä olisi hyvin voinut julkaista levyn, mutta näin ei kuitenkaan tapahtunut. Edellisen levyn tapaan The Turnaround on kuitenkin poikkeuksellinen Blue Note julkaisu, joka on kasattu kahden eri miehistön kahdesta eri sessiosta. Sekä maaliskuussa 1963 että helmikuussa 1965 soitetussa sessiossa syntyi albumin verran materiaalia, mutta jostakin syystä tuottaja/omistaja Alfred Lion päätyi kasaamaan levyn näistä sessiosta.

Kaksi vuoden 1963 biisiä oli julkaistu edetäneellä No Room For Squares LP:llä. Samoin Turnaroundilta löytyy kaksi 1963 session hedelmää. Loput kaksi ilmestyivät paljon myöhemmin "pala sieltä, toinen täältä" kokoelmalla. Koko sessio julkaistiin kokonaisuudessaan yksien kansien välissä vuonna 2013. Lue siitä lisää kohdassa Feelin's Good.

Helmikuussa 1965 studiossa ollut Freddie Hubbard jakoi Hankin kanssa muistoja Art Blakey'n Jazz Messengersistä vaikka he eivät olleetkaan olleet bändissä samaan aikaan. Mobleyn keikka kokoonpanossa usein soittanut Barry Harris ja rumpali Billy Higgins olivat olleet mukana Blue Noten siihen asti suurimmalla menestyslevyllä, Lee Morganin Sidewinderillä. Rumpali taisi soittaa enimmäkseen Lee Morganin bändissä mutta jatkossa hän oli Mobley'n sessioiden vakiokasvo. Kahdeksan vuotta Miles Davisin orkesterissa olivat olleet basisti Paul Chambersille historiaa jo muutaman vuoden ja hän oli tämän session aikoihin kysytty sessio mies.  

Neljä alkuperäisen The Turnaround LP:n biisiä tulevat siis vuoden 1965 sessiosta. Julkaisematta jäivät biisit Third Time Around ja Hank's Waltz. Ne ilmestyivät samalla "pala sieltä, toinen täältä" kokoelmalla kuin 1963 session ylijäämät. Ensimmäisen kerran kaikki kuusi biisiä saatiin yhdelle levylle vuonna 1989 (tämän hetken tiedon valossa kuitenkin vain CD:lle). Samaiset kuusi biisiä ovat mukana myös uusimmalla CD-painoksella (Japan, 2014), mutta sillä on myös osa 1963 sessiosta. Vuoden 1965 sessiota ei ole koskaan julkaistu yksittäisenä LP-levynä!

Yksi levyn biiseistä on uusinta otto, My Sin oli mukana 10 vuotta aiemmin Mobley'n ensimmäisellä Blue Note -levyllä.

Petri Myllylä / 16.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit