Lee Morgan: The Sidewinder
Lee Morgan nousi 18-vuotiaana superlahjakkuutena jatsilegenda Dizzy Gillespien ison orkesterin puhallinsektioon. Voidaan olettaa että trumpetistina Dizzy ei ihan hentoisia muusikoita bändiinsä rekrytoinut. Musiikki kuvioiden muutoksen iskiessä big band sceneen Dizzy downgreidasi bändiään, mutta tässä vaiheesse Lee oli hankkinut jo nimeä ja soittokavereita. Ura rullasi näennäisen nousujohtaisesti kunnes kesällä 1961 hän sai huumeongelmiensa takia kenkää Art Blakey & Jazz Messengersistä.

Palattuaan kotiin Philadelphiaan, Morgan oli sivussa jatsin eturivin toiminnasta mutta syksyllä 1963 hän palasi New Yorkiin ja muutaman Blue Note -yhtiön session jälkeen Van Gelderin studion ovi avautui omalle liideri sessiolle. Basisti Bob Cranshaw oli ollut Leen kanssa samassa studiossa kuukausi aiemmin äänittämässä saksofonisti Jackie McLeanin bändissä vetopasuunaa soittavan Grachan Moncur ensimmäisellä, arvostetulla modernille soololevyllä. Lee oli pyytänyt sessioon tenorisaksofonistiksi Joe Hendersonia vaikka ei ollut aiemmin edes tavannut miestä. Joen esikoislevy oli ilmestynyt vain kuusi viikkoa ennen Sidewinder sessioita joten ehkä levypomo Alfred Lion on soitattanut joitakin niistä kuudesta julkaisua odottavista levyistä, joilla hän oli käyttänyt Joeta edeltäneen puolen vuoden aikana. Lee kertoo alkuperäisen levyn takakannen haastattelussa odottavan innokkaana uutta mahdollisuutta soittaa hendersonin kanssa. Se toteutui kun hän osallistui muutaman vuoden kuluttua saksofonistin Mode For Joe sessioon.

Vaikka Lee Morgan oli tutustunut jo Dizzyn bändissä soittaessaan "Detroitin poikiin", Yusef Lateef, Curtis Fuller ja Sidewinderillä pianoa soittavaan Barry Harrisiin, tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun pianistia ja Leetä kuullaan samalla levyllä. Sitä vastoin session rumpali Billy Higgins ja basisti Bob Cranshaw soittivat lähivuosina usemmalla Leen sessiolla. Alfred Lion oli tyytyväinen session rytmiryhmään ja kaikki kolme olivat mukana 1965 äänitetyllä Dexter Gordonin Gettin' Aroundilla. 

Petri Myllylä / 03.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit