Lee Morgan: Expoobident
Lee organin kiistatta suurimmat ja muistettavimmat albumit ilmestyvivät Blue Note - yhtiölle. Sen omista/tuottaja Alfred Lions teki trumpetistin kanssa niin hyvää jälkeä että tämän yhteistyö muiden yhtiöiden kanssa on jäänyt pienelle huomiolle. Savoylle 1956 äänitetty Intriducing Lee Morgan, Specialitylle seuraavana vuonna tehty Dizzy Athmosphere tai kolme vuotta myöhemmin syntynyt ensimmäinen Vee-Jay LP eivät ehkä ole hänen tuotannon kulmakiviä, mutta aivan kuten Expoobident, nämä kaikki levyt ovat tutustumisen arvoisia.

Vee-Jay'n tuottaja Sid McCoy on selvästi hakenut kahdelle tuottamalleen Leen levylle yhtenäistä soundia ja samalla trumpetistin vauhtia on hiljennetty. Jotenkin tämä on johtanut siihen että levyt kuulostavat kyllä tyylikkäiltä mutta jotenkin myös softeilta. Varsinkin tämä jälkimmäinen. Reilua vuotta myöhemmin Lee olikin studiossa uuden tuottajan ja yhtiön kanssa.

Expoobidentilla toisena puhaltajana kuullaan tenorisaksofonisti Clifford Jordania. Ei ihan jatsin kirkkain tähti, mutta sielukas soittaja teki kuitenkin 1957 ja 1991 välisenä aikana pitkän ja komean uran. Ja paljon biisejä joista kaksi tälle levylle.

Petri Myllylä 01.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit