Lee Morgan: The Cooker
Lee Morgan toi The Cooker sessioihin ensimmäisen kerran omia sävellyksiään. Hän oli ollut edellisen kerran Van Gelder Studiosilla New Jerseyssä kaksi viikkoa aiemmin äänittämässä John Coltranen menestyneimmäksi osoittautunutta Blue Train levyä. Tenoristi vastasi yhtä lukuun ottamatta kaikista sen biiseistä. Tuskin pelkästään tämä seikka vaikutti asiaan, mutta ehkä kokeneempien nimimuusikoiden kanssa soittaminen vahvisti nuoren trumpetistin itsetuntoa ja uskoa omiin kykyihin.

Tuottaja Alfred Lion oli saanut myös tähän sessioon rytmiryhmäksi samat herrat kuin puoli kuukautta aiemmin John Coltranen sessioissa eli basisti Paul Chambers ja rumpali Philly Joe Jones. Molemmat herrat soittivat tuolloin Miles Davisin kanssa. Baritonisaksofonia soittaa Pepper Adams ja pianossa kuullaan tuolloin ensivisiitillä Art Blakey'n Jazz Messengerissä soittanutta Bobby Timmonsia (joka taisi puhua myös Lee orkesteriin seuraavana vuonna). Leen nuoruuden soittokaveri Philadelphian ajoilta oli soittanut New Yorkiin (1956) muutettuaan trumpetistien Jenny Dorhamin ja Chet Bakerin bändeissä. 

Sessioista julkaistiin ennen LP:n ilmestymistä myös sinkkulohkaisu A Night In Tunisia. Loistavasti onnistunut tulkinta jaettiin ajan tavan kahdelle levypuoliskolle.

Petri Myllylä / 10.7.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit