Lee Morgan Vol. 3
Vaikka olen tutustunut Lee Morganin myöhempää tuotantoon ja puoli vuotta tämän session jälkeen purkitettuun John Coltranen Blue Traineen, olen tätä kirjoittaessa vielä kovin noviisi hänen soiton suhteen. Tyypilliseen tapaani kuuntelen uuden kiinnostavan soittajan/bändin tuotantoa kronologisesti. Näin myös nyt ja varsin lyhyen ajan sisällä olen kuunnellut Leen viisi edellistä sessiota, joista kolmessa hän on ollut liiderinä. Tämän levyn numerointi viittaa siihen että tämä on hänen kolmas levy Blue Note -yhtiölle.

Session miehitystä on muutettu hiukan aiemmista. Levyn kaikki biisit tulevat Benny Golsonin kynästä. Tenorisaksofonisti soitti Leen kanssa Dizzy Gillespien isossa bändissä ja oli mukana muutamalla Leen & co Dizzy Athmosphere levyllä. Myöhemmin paljon filmimusaa (esim. Mission Impossible TV-sarjaan) tehnyt muusikko kunnioittaa edesmennyttä trumpetisti Clifford Brownia upealla I Remember Cliffordilla. Brown oli Leen suuri esikuva ja jonka on sanottu vaikuttaneen paljon hänen soittoon. 

Session alttofonisti ja huilisti Gigi Gryce ei koskaan noussut jatsin ykkösdivariin mutta sävelsi ison joukon biisejä ja niitä soitetaan yhä. Miles Davisin ja John Coltranen bändissä soittaneen basisti Paul Chambers ja pianisti Wynton Kelly olivat tuttuja Morganin aiemmista sessioista ja Lee soitti myöhemmin myös Kellyn levyllä.

Petri Myllylä / 23.6.2020 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit