Lee Morgan: Standards
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Samalla omistajat pitivät yhtiönsä muusikot tyytyväisinä sillä sessioista luonnollisesti maksettiin heille. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä.

Standards oli toiseksi viimeinen Lee Morganin sessio, jonka tuottajana oli kaksi vuotta aiemmin yhtiönsä myynyt Alfred Lion. Todettakoon että tässä vaiheessa yhtiön nauhavarastossa oli julkaisemattomana kaikki kolme Morganin 1966 sessiota. Kolmesta 1965 sessiosta yksi oltiin sentään julkaisemassa muutama viikko Standards session jälkeen. Lisäksi 1964 elokuun sessio oli sekin hyllyllä.

Levyn takana on erityisesti sovittaja Duke Pearson ja yhdessä Alfred Lion kanssa he ovat kutsuneet paikalle huippumiehet ja siksi tuntuu hiukan kornilta moittia lopputulosta. Alttosaksofonisti James Spaulding, tenorisaksofonisti Wayne Shorter, yksi maailman eniten sessioita soittanut jatsimies Ron Carter ja pianisti Herbie Hancock ovat tätä kirjoittaessa elossa, mutta en usko edes herrojen tätä sessiota totaalisen tyytyväisenä kuunnella. Lee, baritonisaksofonisti Pepper Adams ja rumpali Mickey Roker taitavat hekin yläkerran orkesterissa soitella muuta materiaalia. Jälkimmäinen liittyi hiukan myöhemmin Leen kiertuebändiin.

Itselleni Standardsista paistaa sellainen soittelu. Teemaksi on valittu standardit ja ne vedetään läpi vähän samalla asenteella. This Is The Life on Golden Boy musikaalin biisi, jonka Lee oli ollut mukana äänittämässä myös Art Blakeyn levylle. Muitakin Broadway biisejä kuullaan esimerkiksi West Side Storystä.

Kun Wayne Shorter palasi studiolle pari kuukautta myöhemmin äänittämään Schizopheria LP:tä, paikalla olivat tämän session muusikoista Herbie Hancock, James Spaulding ja basisti Ron Carter.

Petri Myllylä / 20.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit