Lee Morgan: All-Star Sextet / The Procrastinator
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä.

Tämän päivän näkökulmasta tuntuu käsittämättömltä kuinka heinäkuun 1967 kaltainen sessio on voinut odottaa julkaisuaan peräti 11 vuotta. Senkin jälkeen kesti 17 vuotta ennen kuin se tuli USA:n markkinoille omana julkaisunaan. Itselläni on sen 1995 vinyyli versio mutta toki se kävi tuolloin kaupaksi enemmän CD:nä. Levyä ei ole koskaan julkaistu Euroopassa.

Totuttuun tapaan Leen sessiossa ei juuri studiotyön ensikertalaisiin törmää. Billy Higgins oli ollut trumpetistin Blue Note1963 paluun jälkeen hänen vakio rumpali. Billy oli viime vuosina ollut Leen tavoin mukana session tenorisaksofonisti Wayne Shorterin ja pianisti Herbie Hancockin levytyksissä. Kyseessä oli siis läpeensä toisilleen tuttuja muusikoita. Aikakauden ykkös vibrafonisti Bobby Hutcherson oli hänkin soittanut Leen kanssa yhden session. Shorterin ja Hancockin tavoin Miles Davisin bändissä soittanut basisti Ron Carter (joka on muuten yksi jatsin historian eniten sessioita soittanut muusikko) on Morganille tämän session ainoa uusi soittokumppani. Tämä session muuten soitettiin kesken Milesin Nefertitin äänitys prosessia.

Huippusoittajista huolimatta Alfred Lion hyllytti tämänkin session. En löydä musiikista perustetta moiselle, mutta en ole läytänyt sitä juurikaan niille keällä 1967 varastossa lojuneelle seitsemälle muulle myöhemmin toisten tuottajien/omistajien julkaisemalle levylle. Japanilaiset eivät lainkaan liioitelleet laittaessaan levylle nimen All-Star Sextet. The Procrastinator on kerrassaan loistava levy. Blue Noten yhteistyökumppani Music Matters Ltd. julkaisi siitä 2000-luvulla hifistien mieleisen 45 RPM tuple-LP:n.

Petri Myllylä / 16.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit