Lee Morgan: The Sixth Sense
Lee Morgan nousi vuonna 1956 nuorena trumpetti sensaationa vasta 18-vuotiaana sessioiden liideriksi. Työpaikka Dizzy Gillespien isossa orkesterissa avasi myös oven Blue Note -yhtiöön, jossa hän julkaisi ensimmäiset levytyksenä. Vuodet Vee-Jay'ssä ja Art Blakey'n Jazz Messengersin riveissä kasvattivat Leetä miehenä ja artistina. Parin sapattivuoden jälkeen hän palasi 1963 uudelleen Blue Note -yhtiöön ja he julkaisivat seuraavana kesänä trumpetistin uran tärkeimmän levytyksen Sidewinder. Pian sen jälkeen yhtiön alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä ja vaikka he jäivät sinne töihin, Lee Morganin sessiot päätyivät yhä harvemmin prässättäväksi vinyyliksi. Ja vaikka näin onnekkaasti olisi tapahtunut niin usein vasta muutama vuosi session jälkeen. Näin kävi myös vuoden 1967 neljännen Leen session, The Sixth Sensen kanssa.

Toinen Blue Note'n perustajista Alfred Lion eläköityi pian tämän session jälkeen. Pari vuotta uusien omistajien kanssa on yleensä entisille omistajille piinaa, mutta kuuluu usein kauppasopimukseen. Alfred oli jatkanut yhtiön tuottajana mutta jostakin syystä poikkeuksellisen iso osa sessioista jäi julkaisematta. Sixth Sense toki julkaistiin reilu kaksi vuotta myöhemmin, mutta esimerkiksi pari kuukautta aiemmin todella isojen all-star nimien kanssa soitettu Procrastinator odotti julkaisuaan 11 vuotta. Näillä molemmilla albumeilla ovat mukana tuolloin Leen bändiin liittyneet rumpali Billy Higgins ja alttosaksofonisti Jackie McLean. Sextettinä alkujaan toiminut kokoonpanoa täydensivät alttofonia soittanut Frank Mitchell sekä basisti Victor Sproles ja Leen soittokaverina Jazz Messengersissä ollut pianisti Cedar Walton. Vaikka casting ei ole ihan samaa kaliberia kuin edeltäneellä levyllä, on The Sixth Sense sekin nautittavaa kuunneltavaa.

Yksi monista hyllytetyistä sessioista soitettiin 13.9.1968. Kuudesta raidasta kolme päätyivät 35 vuotta myöhemmin tämän albumin CD:n bonusbiiseiksi. Tässä vaiheessa Jackie McLean oli kuitenkin lähtenyt ryhmästä ja se toimi siis kvintettinä. Ajallisesti bonukset olisi sopineet paremmin keväällä 1968 äänitetylle Caramba levylle.

Petri Myllylä / 16.08.2020 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit