Art Blakey: Moanin'
Tällä levyllä oli ilmestyessään ainoastaan tekijänsä nimi, mutta pianisti Bobby Timmonsin säveltämästä avausraidasta Moanin' tuli niin suosittu että Blue Note on vuodesta 1970 lähtien nimenyt levyn sen mukaan. Loput neljä orginaalia tulevat Jazz Messengerissä tenorisaksofonistilta Benny Golsonilta. Niistä Blues March oli äänitetty ensimmäisen kerran 3 kuukautta aiemmin Blue Mitchellin levylle ja se on sittemmin säilynyt genren nuoren polven soittajien nuottivihoissa.

Johnny Griffin'in tilalle tullut Golson ei muuten ollut bändissä pitkään ja jo pari kuukautta levyn ilmestymisen jälkeen Bennyn paikan peri Hank Mobley. Hänen lyhyen visiitin jälkeen bändissä viihtyi kevääseen 1964 saakka Wayne Shorter. Nuori trumpetisti Lee Morgan oli liittynyt Blakey'n bändiin vain muutama kuukausi aiemmin ja tulisi olemaan siinä hiukan vajaa kolme vuotta (palaten siihen uudestaan myöhemmin).

Moanin' kuuluu siihen joukkoon jatsilevyjä, jonka löytää usein erilaisten "parhaat" listauksien kärkipäästä eli on kai uskottava että kyseessä on klassikko (radiossa tulee juuri klassikkokäräjät). 

Kun Blue Note vuonna 2014 juhlisti yhtiön 75-vuotista taivalta, se aloitti massiivisen vinyylilevyjen uusintajulkaisusarjan. Muutamassa vuodessa markkinoille saatiin toista sataa nimikettä. Vaikka levyjen (USA:n) hinnat olivat hyvin kohtuullisia, lunta tuli tupaan siitä että ne oli masteroitu alkujaan CD:tä varten digitoidusta materiaalista. Myös levyjen prässäyksessä oli ajoittain ongelmia. Oma levyni tulee 2016 italialaisen yhtiön lisensoimasta Euroopan painoksesta, joka sekin on todennäköisesti digitaalinen, mutta johon itse olen kyllä tyytyväinen (Blue Note julkaisee siitä maaliskuussa 2021 täysin analogisen painoksen ja ajatukseni on tehdä ainutlaatuinen temppu ja ostaa toinen levy hyllyyn vain vertaillakseni niitä keskenään).

Rahamies hankkii hyllyynsä joko Blue Noten 2008-2013 yhteistyökumppanin Analogue Productionsin kahden levyn 45 RPM tai Music Matters Ltd:n 2020 julkaiseman rajoitetun ja numeroidun audiofiili painoksen, jossa levy on sujautettu paksujen kiiltävien ja avattavien kansien väliin. Molemmat painokset ovat luonnollisesti täysin analogisia.

Petri Myllylä / 06.12.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit