Art Blakey: Moanin'
Tällä levyllä oli ilmestyessään ainoastaan tekijänsä nimi, mutta pianisti Bobby Timmonsin säveltämästä avausraidasta Moanin' tuli niin suosittu että Blue Note on vuodesta 1970 lähtien nimenyt levyn sen mukaan. Loput neljä orginaalia tulevat Jazz Messengerissä tenorisaksofonistilta Benny Golsonilta. Niistä Blues March oli äänitetty ensimmäisen kerran 3 kuukautta aiemmin Blue Mitchellin levylle ja se on sittemmin säilynyt genren nuoren polven soittajien nuottivihoissa.

Johnny Griffin'in tilalle tullut Golson ei muuten ollut bändissä pitkään ja jo pari kuukautta levyn ilmestymisen jälkeen hänen paikan peri Hank Mobley'n lyhyen visiitin jälkeen bändissä kevääseen 1964 saakka viihtynyt Wayne Shorter. Nuori trumpetisti Lee Morgan oli liittynyt Blakey'n bändiin vain muutama kuukausi aiemmin ja tulisi olemaan siinä hiukan vajaa kolme vuotta (palaten siihen uudestaan myöhemmin).

Moanin' kuuluu siihen joukkoon jatsilevyjä, jonka löytää usein erilaisten "parhaat" listauksien kärkipäästä eli on kai uskottava että kyseessä on klassikko (radiossa tulee juuri klassikkokäräjät). 

Kun Blue Note vuonna 2014 juhlisti yhtiön 75-vuotista taivalta, se aloitti massiivisen vinyyli uusintajulkaisusarjan. Muutamassa vuodessa markkinoille saatiin toista sataa nimikettä. Vaikka levyjen (USA:n) hinnat olivat hyvin kohtuullisia, lunta tuli tupaan siitä että levyt oli masteroitu alkujaan CD:tä varten digitoidusta materiaalista. Myös levyjen prässäyksessä oli ajoittain ongelmia. Oma levyni tulee 2016 italialaisen yhtiön lisensoimasta Euroopan painoksesta. Rahamies hankkii hyllyynsä Blue Noten yhteistyökumppanin Music Matters Ltd:n 2020 julkaiseman kokonaan analogisen rajoitetun ja numeroidun audiofiili painoksen. Siinä levy on sujautettu paksujen kiiltävien ja avattavien kansien väliin. 

Petri Myllylä /07.10.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit