Art Blakey: Drums Around the Corner
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä.

EMI ehti julkaista kymmeniä levyjä Alfred Lionin aikoinaan hylkäämistä sessioista ennen kuin 1999 oli tämän levyn vuoro. Itselleni tämä kertoo että tunnin mittaisesta nauhasta ei uskottu saavat riittävän kiinnostavaa julkaisua. Kolme päivää aiemmin äänitetyllä Moanin'lla mukana olleet trumpetisti Lee Morgan ja pianisti Bobby Timmons ovat tällä kertaa lähes statisteja kun rumpalit Art Blakey, Roy Haynes, Philly Joe Jones sekö congoja soittava Ray Barretto vievät teeman mukaisesti suurimman huomion. Lee's Tune toki nostaa nuoren puhaltajan hetkeksi keskiöön.

CD:lle lisättiin, minusta ihan suotta, kaksi Art Blakeyn ja Paul Chambersin neljä kuukautta myöhemmin kahdestaan äänittämää biisiä. Sessiota ei ole (vielä) julkaistu vinyylinä.

Petri Myllylä / 11.7.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit