Grant Green: First Session
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä.

Vaikka EMI kartoitti tehokkaasti Blue Noten nauhavaraston ja aloitti laajan julkaisutoiminnan, ja vaikka moni luuli että sieltä tuskin enään albumi sessioita löytyisi niin silti arkistoihin oli jäänyt 40 minuuttia Grantin ensimmäisestä sessiosta. CD:n mittaan pääseminen vaati lisäyksenä pari versiota 1961 lokakuun sessiossa soitetusta biisistä.

Grant Greenin ensimmäiseen liideri sessio soitettiini perinteisellä kvintetti kokoonpanolla. Ammattimiehet taustalla auttoivat varmasti Grantia pitämään hermot kurissa ja äänitys ei olisi ansainnut kohtaloaan lojuta varastossa vuosikymmeniä. Pianossa on Wynton Kelly ja rytmiryhmässä basisti Paul Chambers ja rummuissa Philly Joe Jones. Levyn kiinnostavuus ei kuitenkaan yllä lähellekään sitä tasoa kuin triona urkujen kanssa äänitetty esikoisalbumi. Joten ehkä oli Greenin uran kannalta parempi että tämä sessio ei tullut ulos ensimmäisenä julkaisuna.

Petri Myllylä / 30.6.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit