Grant Green: First Session
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä.

Vaikka EMI kartoitti tehokkaasti Blue Noten nauhavaraston ja aloitti laajan julkaisutoiminnan, ja moni luuli 80-luvun lopulla että sieltä tuskin enään kokonaisia albumi sessioita löytyisi. Mutta niin vain sinne oli jäänyt 39 minuuttia Grantin ensimmäisestä sessiosta. CD:n mittaan pääseminen vaati lisäyksenä pari versiota 1961 lokakuun sessiossa soitetusta Woody 'n' You'sta.

Alttosaksofonisti Lou Donaldson näki 1959 Grant Greenin esiintymässä St. Louis'ssa ja palkkasi hänet bändiinsä. Loun kautta Alfred Lion tutustui kitaristiin ja tarjosi hänelle 1960 levytyssopimusta. Ensimmäiseen liideri sessio soitettiini perinteisellä kvintetti kokoonpanolla. Miles Davisin pianisti Wynton Kelly ja basisti Paul Chambers sekä bändistä 1958 soolouralle siirtynyt rumpali Philly Joe Jones olivat vain viisi päivää aiemmin olleet samassa studiossa kun Hank Mobley loistelias Roll Call äänitettiin. Olisi voinut ajatella että taustalla olleet ammattimiehet olisivat auttaneet Grantia pitämään hermot kurissa. Vaikka sessiossa on paljon hyvää kuten avausraita He's Real Gone Guy ja Grantin oma Sepin', osa biiseistä kuulostaa silti hiukan hätäisiltä. Parhaiten tämä on kuultavissa parin kuukauden kuluttua seuraavassa sessiossa uusiksi soitetussa ja esikoislevylle nimensä antaneessa Grant's First Stand.

Puutteistaan huolimatta First Session ei olisi ansainnut kohtaloa lojua varastossa vuosikymmeniä. Kunhan Blue Note julkaisee viiden biisi session vinyylinä minä sen kyllä hyllyyni hankin vaikka sen kiinnostavuus ei yllä lähellekään triona urkujen kanssa äänitetyn esikoisalbumin tasolle.

Petri Myllylä / 12.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit