Grant Green: Grant's First Stand
Grant Green allekirjoitti 1960 sopimuksen Blue Note -yhtiön kanssa. Saman vuoden marraskuussa soitettu ensimmäinen liideri sessio jäi kuitenkin julkaisematta (vuoteen 2001 saakka), mutta kitaristi pääsi seuraavan vuoden alussa uudestaan studioon. Ja ehkä hyvä niin sillä toinen liideri sessiosta syntynyt Grant's First Stand on pari askelta ensimmäistä sessiota edellä.

Vuoden 1961 tammikuun viimeisen 7 päivän aikana Green ja toinen levy-yhtiön uusi artisti, urkuri "Baby Face" Willette urakoivat kolme LP:tä. Niistä ensimmäinen oli alttosaksofonisti Lou Donaldsonin Here 'Tis. Grant's First Stand oli vuorossa viisi päivää myöhemmin ja Willetten soolo purkitettiin pari päivää myöhemmin. Donaldsonin sessioissa rummuissa olleen Dave Bailey'n LP:n sessioihin Grant osallistui pari kuukautta myöhemmin. Mainittakoon vielä että koko tämän albumin trio on mukana myös Willetten Face To Face LP:llä (täydennettynä tenorisaksofonisti Fred Jacksonilla).

Grant's First Stand on loistava startti soolouralle ja hienoa kuunneltavaa vielä lähes 60 vuotta äänitysten jälkeen. Erityinen huomio keskittyy luonnollisesti Greenin kitaroinnin ja "Baby Face"  Willetten urkutyöskentelyn väliseen suhteeseen. Tätä hedelmällistä tulosta ei ole varmastikaan synnytetty satunnaisessa sessiossa vaan oletan miesten soittaneen yhdessä muulloinkin kun edeltäneessä Donaldsonin LP-sessiossa. Sen verran maukkaita on molempien ensialbumeitaan äänittävien miesten soolot ja keskinäinen yhteispeli. Valitettavasti levy-yhtiö pomo, tuottaja Alfred Lion kasasi Grantin levyille yleensä akustisia instrumentteja ja Greeniä kuulee useammin urkujen kera toisten artistien levyillä session miehen roolissa kuin urkureita hänen levyillä.

Blue Note Records sai negatiivista palautetta yhtiön 75-vuotisjuhlan kunniaksi julkaiseman laajan vinyylilevyjen sarjan laadusta. Sinällään (Amerikassa) hyvin kohtuuhintaiset LP:t kun oli prässätty digitaalisista mastereista. Kuraa tuli myös useidenlevyjen prässäyksistä. Virheestä oppinut levy-yhtiön pomo Don Was halusi nostaa rimaa vuonna 2019 kun yhtiö juhli 80 vuoden ikää. Kahdesta täysin analogisesta julkaisusarjasta kiiltävillä avattavilla kansilla varustettu Tone Poet oli näistä hinnaltaan kalliimpi (noin 35 e). Omaan hyllyyni hankkimani Grand's First Stand julkaistiin osana toista sarjaa nimeltä 80 Series (n. 22 e). Tämä on vinyyliharrastajien unelmien täyttymys ja mahdollisuus hankkia uusia laadukkaita Blue Note painoksia. Edellisestä Blue Noten täysin analogisesta mid price -sarjasta oli ehtinyt kulua jo neljännesvuosisata.

Petri Myllylä / 09.12.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit