Horace Silver: Blowin' the Blues Away
Levyn ensimmäinen äänitysessio 29.08.1959 johti peräti kolmen biisin hylkäykseen. Levylle päätyi vain kaksi tuona päivänä tallennettua kappaletta. Mahtoiko Rudy Van Gelderillä olla kalenterissa todellakin seuraavana päivänä tyhjää vai oliko se jo ennakkoon varattu tähän projektiin, sitä en tiedä. Joka tapauksessa Horace Silverin kvintetti saapui seuraavana päivänä studiolle ja äänitti viisi biisiä, joista kolme päätyi lopulta LP:lle. Yhtä hylättyä biisiä ei ole sen koommin kuultu ja How Did It Happen ilmestyi 20 vuotta myöhemmin Sterling Silver -kokoelmalla (ja löytyy nykyään CD:n bonuksena). Ehkä tuottaja Alfred Lion oli ennakkoon ajatellut levylle muutamaa trio kokoonpanolla äänitettyä biisiä, mutta niitä ei äänitetty muun materiaalin kanssa vaan vasta kolme viikkoa myöhemmin. Pari kuukautta tästä ja levy ilmestyi sopivasti 50-luvun viimeisen joulun markkinoille.

Horace Silverin bändi teki paljon hienoja levyjä, joiden joukkoon Blowin' the Blues Away ehdottomasti kuuluu. Edellinen Finger Poppin' on kuitenkin niin huima kokonaisuus että ihan rinnalle toinen saman vuoden albunmi ei ehkä nouse. Bändin trumpetisti Blue Mitchell oli julkaissut edellisenä vuotena ensimmäisen soololevynsä mutta vielä tässä vaiheessa hän keikkaili Horacen kvintetissä.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaalisiin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta. Sama aika ehti kulua Blowin' The Blues Away'n edellisestä vinyylipainoksesta kunnnes 2010 siitä saatiin markkinoille uutuuttaan kiiltävä stereo-LP (mono julkaistiin vuotta aiemmin).

Analogue Production on vuodesta 1991 lähtien keskittynyt uusintajulkaisemaan äärimmäisen laadukkaita painoksia valikoiduista levyistä. Vuosien 2008 ja 2012 aikana he julkaisivat 50 Blue Noten albumia kahden levyn 45 RPM painoksina. Julkaisusarjasta vastanneet Steve Hoffman ja Kevin Gray ovat molemmat äänilevy masteroinnin huippuja. Jälkimmäinen oli ammattikuntansa nuorin tullessaan alalle vuonna 1972.

Kun Blue Note vuonna 2014 juhlisti yhtiön 75-vuotista taivalta, se aloitti massiivisen vinyyli uusintajulkaisusarjan. Muutamassa vuodessa markkinoille saatiin toista sataa nimikettä. Vaikka levyjen (USA:n) hinnat olivat hyvin kohtuullisia, lunta tuli tupaan siitä että levyt oli masteroitu alkujaan CD:tä varten digitoidusta materiaalista. Myös levyjen prässäyksessä oli ajoittain ongelmia. Valitettavasti omassa hyllyssäni oleva levy tulee tästä julkaisusarjasta. Blowin' the Blues Away kuuluu siihen harvojen levyjen joukkoon joista itselläni on myös CD versio (koska siltä löytyvä How Did It Happen on mainio biisi). Yhtiö otti kritiikin vastaan ja se otti virheistä oppia. Kun yhtiön painokoneet 2019 laitettiin uudestaan käyntiin, LP:t masteroitiin alkuperäisistä analogisista nauhoista. Ainakaan vielä ei ole tiedossa ottaako yhtiö tästä levystä uutta painosta.

Petri Myllylä / 14.01.2021

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit