Freddie Hubbard: Ready For Freddie
Freddie Hubbard oli syksyllä 1961 kysytty mies useiden yhtiöiden ja artistien sessioihin. Myös oma ura oli nousussa ja paikka Art Blakey'n Jazz Messengersissä aukesi toisen nuoren muusikon Lee Morganin ajautuessa henkilökohtaisiin (= huumeet) ongelmiin.

Hubbard oli osallistunut kahteen John Coltranen sessioon ja oli tenorisaksofonistin fani. Hän sai Ready For Freddielle mukaan Coltranen bändistä pianisti McCoy Tynerin ja rumpali Elvin Jonesin. Blakey'n bändistä mukana on Wayne Shorter, jonka kanssa Freddie tuli jatkossa soittamaan useita sessioita. Bassossa oli Art Davis ja pientä torvea (euphonium) soittanut Bernard McKinney'n kanssa trumpetisti oli esiintynyt Slide Hamptonin bändissä.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian sen jälkeen LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaalisiin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelen vinyylilevyltä analogisesti äänitettyä musiikkia, jonka amerikkalainen Music Matters -yhtiö on uusintaprässännyt alkuperäisistä analogisista masternauhoista. He ovat julkaisseet paljon Blue Note -yhtiön levyistä sekä kahden 45 RPM hifistely levyn että perinteisen yhden 33 RPM levyn versiot, molemmat toki kiiltävillä avattavilla kansilla, joiden välissä on yleensä valokuvia levyn sessioista. Tilasin tästä albumista jälkimmäisen kokoelmiini. Nyt, 55-vuotiaana tuntuu hienolta että joillakin on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sitä. Vaikka se on heille bisnestä, se tuntuu silti lähes kulttuurityöltä. Tämän levyn omistaminen lämmittää mieltä aivan kuten nähdessäni jokin aika sitten arvatenkin suurella vaivalla entisöidyn vuoden 1968 Ford Mustangin.

Petri Myllylä / 8.7.2020

 

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit