Freddie Hubbard: Hub-Tones
Vaikka Hub-Tones on ensimmäinen Freddie Hubbard LP, jolla on mukana alttosaksofonisti ja huilisti James Spaulding, miesten historia ulottuu kauas 50-luvulle jollon he soittivat yhteisessä bändissä kotiseudullaan Indianapolisissa. Myös Clifford Davis oli tuttu sillä häntä kuullaan Freddien esikoislevyllä (sekä myöhemmin Blue Spiritillä). Basisti Reggie Workman edustaa sessiossa kiertuekavereita Art Blakey'n bändistä ja Herbie Hancock tekee levyllä vastavierailun. Freddie kun oli ollut mukana pianistin esikoislevyn sessioissa kahdeksan kuukautta aiemmin. Siis sen levyn, jolta löytyy hitti Watermelon Man.

Olen lyhyessä ajassa hankkinut hyllyyni paljon jatsilevyjä ja Freddie on saanut tästä oman hyvin ansaitun siivun. Hub-Tones on hankinnoista viimeisin ja sen ensikuuntelun jälkeen iltselleni tuli mieleen että levy kuulostaa jollakin tavalla siirtymältä aiemmasta tyylistä kohti vapaata jatsia tai avantgardea, jos se on oikea sana kuvaamaan esimerkiksi 7 kuukautta myöhemmin äänitettyä Breaking Pointia.

Analogue Production on vuodesta 1991 lähtien keskittynyt uusintajulkaisemaan äärimmäisen laadukkaita painoksia valikoiduista levyistä. Vuosien 2008 ja 2012 aikana he julkaisivat 50 Blue Noten albumia kahden levyn 45 RPM painoksina. Vuonna 2010 julkaistu Hub-Tone kuuluu julkaisusarjaan, josta vastanneet Steve Hoffman ja Kevin Gray ovat molemmat äänilevy masteroinnin huippuja. Jälkimmäinen oli ammattikuntansa nuorin tullessaan alalle vuonna 1972. Kevin on jatkanut Blue Noten kataloogin kanssa ensiksi 2013 alkaen Music Matters -yhtiössä sekä 2019 saman tiimin kanssa suoraan Blue Noten alaisuudessa.

Blue Note Records sai negatiivista palautetta yhtiön 75-vuotisjuhlan kunniaksi julkaisemasta yli sadan vinyylilevyn sarjan laadusta. (Amerikassa) hyvin kohtuuhintaiset LP:t kun oli prässätty digitaalisista mastereista. Vaikka Hub-Tones ei kuulunut kyseiseen sarjaan, on onni että Blue Noten pomo Don Was halusi nostaa rimaa 2019 kun yhtiö juhli 80 vuoden ikää. He julkaisivat 2019 kaksi eri sarjaa, joista kiiltävillä avattavilla kansilla varustettu Tone Poet -sarja oli hinnaltaan kalliimpi (noin 35 e). Omaan hyllyyni päätynyt Hub-Tones  kuuluu samoin täysin analoogiseen, mutta normaaleilla kansilla varustettuun 80 Reissue -sarjaan.

Petri Myllylä / 25.11.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit