Breaking Point!
Breaking Pointin aikoihin Freddie Hubbard lopetti kahden ja puolen vuoden mittaisen pestinsä Art Blakey'n Jazz Messengersissä. Hän oli täyttänyt kokoonpanossa siitä pois potkitun Lee Morganin, joka kuitenkin omat ongelmansa selvitettyään palasi kokoonpanoon ja hetken aikaan se toimi kahden trumpetistin miehityksellä.

Breaking Point on Freddien ensimmäinen albumi, jonka miehistö on hänen valitsema ja jonka kanssa hän teki keikkoja. Hubbardin lapsuudenystävä Indianapolisista, alttosaksofonisti James Spaulding, joka soittaa levyllä myös huikeita huilu juttuja, oli ollut mukana puolitoista vuotta aiemmin purkitetulla Hub-Tonesilla, ja hänen nimi löytyy myös Backflashin kannesta. Pianisti Ronnie Mathews ja Freddie olivat ensimmäisen kerran samaan aikaan studiossa huhtikuussa 1960 rumpali Charles Persipin sessiossa. Matthews oli edennyt siitä hissun kissun kohti liideri sessioita ja oli julkaisemassa esikoislevyä, jonka edellisen joulukuun sessioissa Freddie oli ollut basisti Eddie Khanin tavoin. Session nuorimmalle miehelle, 22-vuotiaalle rumpali Joe Chambersille kyseessä oli ensimmäinen visiitti studioon.

Breaking Point oli selvä suunnanmuutos Freddien musiikissa ja sen kyky olla ja elää vuoden 1964 soundia vaikutti osaltaan siihen Blue Note jätti hänen edellisen yhtiölle soittamansa session julkaisematta (Here To Stay ilmestyi lopulta 1976). Freddien toinen ja viimeinen Impulse-levy, soulahtava ison bändin kanssa tehty Body & Soul ehdittiin saada markkinoille ennen Breaking Pointia ja näiden kahden levyn maailmat ovat ehkä kauempan kuin minkään kahden muun Freddien levyn. 

Levyn biiseistä rumpali Joe Chambersin Mirrors oli taltioitu samassa studiossa ensimmäisen kerran viisi kuukautta aiemmin vaikka rumpali ei tuolloin ollutkaan mukana sessiossa, josta oli tarkoitus tulla vibrafonisti Bobby Hutchersonin esikoislevy mutta joka hyllytettiin ja julkaistiin vasta 1999. Biisistä soitettiin Blue Frencyn tavoin vaihtoehtoinen lyhyt versio ja ne julkaistiin singlenä (ja löytyvät CD:ltä). Vaikka Breking Point on upea albumi, Hubbard ei saanut bändilleen riittävästi keikkoja ja jo 1965 hän liittyi rumpali Max Roachin kokoonpanoon.

Petri Myllylä / 04.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit