Dizzy Reece: Blues in Trinity
Jamaicalla 1931 syntynyt mutta jo 17-vuotiaana ammattimuusikkona Englantiin muuttanut (mutta ajoittain pitkiä aikoja Pariisissa asunut) trumpetisti oli ensimmäisen kerran studiossa vuonna 1955 ja noihin aikoihin hän tutuistui niihin amerikkalaisiin muusikoihin, jotka keikkailivat Euroopassa. Heidän mukana sana kovan luokan soittajasta kantautui myös erään Alfred Lionin korviin. Yhtiökumppaninsa Francis Wolffon kanssa he tapasivat Dizzyn Lontoossa sikäläisen jazz kriitikon Tony Hallin avulla.

Dizzy Reece ensimmäisen levynsä Blue Note -yhtiölle loppukesästä 1958. Miehen taustalla oleva ryhmä on yhdistelmä paikallisuutta ja Amerikan lainaa. Reece oli kasannut ryhmän Pariisissa ja siihen kuuluivat siellä lomailleet britit tenorisaksofonisti Tubby Hayes ja pianisti Terry Shannon sekä kanadalainen basisti Lloyd Thomson. Trumpetisti Donald Byrd ja rumpali Art Taylor olivat Ranskassa kiertueella kolmen muun amerikkalaissoittajan kanssa. Joissakin tiedoissa on väitetty että tämä levy olisi äänitetty Lontoossa, mutta itse uskon että oikea kaupunki on Pariisi.

Dizzy Reece ei ollut Blues in Trinity'n äänitysten aikoihin vielä käynyt USA:ssa mutta jo seuraavan vuoden lokakuussa hän tuli laivalla New Yorkiin, jossa hän äänitti lisää musiikkia Blue Notelle. Tämä albumi on esimerkki siinä mielessä että osatakseen jatsia sen vähemmän soittajan kuin tuotannonkaan ei tarvitse olla Yhdysvalloista. 

Petri Myllylä / 04.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit