Thelonious Monk: Genius Of Modern Music Volume 2
Ääniteteollisuus on tasaisin väliajoin siirtynyt tallennusformaatista toiseen. Kesällä 1948 julkaistut 10- ja 12-tuumaiset pitkäsoittolevyt (= Long Play = LP) siirsivät vanhat savikiekot historiaan vajaassa 10 vuodessa. Thelonious Monk äänitti vuonna 1939 perustetulle Blue Note -yhtiölle ensimmäisen kerran jo ennen LP:n julkaisua syksyllä 1947 ja häneltä ehdittiin julkaista 15 savikiekkoa ennen kuin yhtiö julkaisi niistä ensimmäisen kahdeksan biisin Genius Of Modern Music nimisen vinyyli kokoelman vuonna 1951.

Tämä Genius Of Modern Music'n kakkososa seurasi varsin nopeasti ja edeltäjän tavoin se sisältää sekä aiemmin julkaistuja sinkkuja että joitakin arkistoihin jääneitä biisejä. Tällä kertaa biisit eivät tule aivan yhtä tiukasti rajatulta ajanjaksolta vaan uusien 1952 äänitettyjen biisien joukossa on myös 1947 julkaistu sinkku.

Vain neljä vuotta kymppituumaisten kokoelmalevyjen jälkeen Blue Note siirtyi valtamediaksi valikoituneen 12-tuumaisen julkaisijaksi. Kokoelmat menivät uusiksi ja osa biiseistä julkaistiin sessioissa vibraa soittaneen Milt Jacksonin nimiin. CD:n myötä Blue Note on julkaissut Monkin sessiot varsin asiallisina kronologisina kokonaisuuksina, joilla on mukana myös vaihtoehtoisia ottoja. CD:ssä on käytetty 1956 LP-kansikuvia.

Kun Blue Note vuonna 2014 juhlisti yhtiön 75-vuotista taivalta, se aloitti massiivisen vinyyli uusintajulkaisusarjan. Muutamassa vuodessa markkinoille saatiin toista sataa nimikettä. Vaikka levyjen (USA:n) hinnat olivat hyvin kohtuullisia, lunta tuli tupaan siitä että levyt oli masteroitu alkujaan CD:tä varten digitoidusta materiaalista. Myös levyjen prässäyksessä oli ajoittain ongelmia. Blue Train ei ehkä ole sarjan heikoin lenkki, mutta niin hullulta kun se tuntuu digitaalinen Blu-ray toistaa analogisena äänitetyn musiikin paremmin kuin digitoidusta materiaalista prässätty LP. Yhtiö otti kritiikin vastaan ja se otti virheistä oppia. Kun painokoneet 2019 laitettiin uudestaan käyntiin, LP:t masteroitiin alkuperäisistä analogisista nauhoista. Tämä levy kuuluu espanialaisen lisenssiyhtiön Blue Note 80 -sarjaan, joka on prässätty Ranskassa 2019 analogisista masternauhoista.

Petri Myllylä / 29.07.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit