Art Blakey: A Night in Tunisia (2)
Art Blakey & Jazz Messengers oli julkaissut RCA-yhtiölle A Night in Tunisia nimisen levyn jo 1957, mutta tällä levyllä ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Paitsi että molemmilla levyillä on versio Dizzy Gillespien A Night in Tunisia biisistä.

Tämä kyseinen A Night in Tunisia -albumi äänitettiin kahdessa peräkkäisenä elokuisena sunnuntaipäivän sessiossa (7 & 14.8.1960) ja olen tehnyt niistä itselleni omat soittolistat. Ensimmäisessä sessiossa nauhalle saatiin viisi biisiä, joista kahdesta on julkaistu sittemmin myös vaihtoehtoiset otot. Näistä kolme, When Your Lover Has Gone, Sincerely Yours ja Yama julkaistiin tällä levyllä. Tenorisaksofonisti Wayne Shorterin Sincerely Yours on loistava esimerkki juuri tämän Jazz Messengers miehityksen voimasta aikaansaada nautinnollisesti rullaavaa hard bopia. Trumpetisti Lee Morganin hidas blues Yama on sekin hunajaa korville ja osoittaa että nuorena breikannut mies hallitsee myös tunnelmoinnin vaikka nuotteja per minuutti ei olisikaan niin paljon.

Ennen toisen peräkkäisen sunnuntain Tunisia sessioita Art Blakey oli studiossa äänittämässä bändin pianinstin Bobby Timmonsin toista soololevyä Soul Time (joka saatin valmiiksi Tunisia session jälkeen). Sunnuntaina 14.8. Jazz Messengers äänittää ensiksi uusiksi edellisessä sessiossa soitetun Yaman. Tuottaja Alfred Lion laittoi levylle edellisen session version ja tämän hän hylkäsi (eikä sitä ole sen koommin kukaan kuullut). Sessiossa saatiin kuitenkin nauhalla kuusi julkaisukelpoista masteria. Näistä Leen Kozo's Waltz ja Bobby Timmonsin So Tired sekä luonnollisesti loistava nimikappale poimittiin A Night in Tunisialle.

Petri Myllylä / 30.07.2020

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit