Art Blakey: The Freedom Rider
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. 

Helmi- ja toukokuun 1961 kolmesta sessiosta ei saatu julkaistua tuoreeltaan mitään. Tosin niiden välissä äänitetty Witch Doctor tosin ilmestyi sekin vasta 1967.

Art Blakey & Jazz Messengers meni studioon helmikuussa 1961 mutta kolme session seitsemästä biisistä hylättiin ja jäljelle jääneistä neljästä kun ei saa levyä aikaiseksi, tuottaja Alfred Lion buukasi bändin seuraavaksi viikoksi uudelleen studioon. Tällä kertaa vain yksi seitsemästä sai hylätyn leiman. Niistä Pretty Larceny ilmestyi kolme vuotta myöhemmin Freedom Riderilla (ja loput viisi vasta 1970 levyllä Roots & Herbs). Alfred Lionilla oli kahden session jälkeen nauhalla kahdeksan biisiä, joista useasta myös vaihtoehtoinen otto. Hän ei siltikään julkaissut näistä levyä vaan kevään Euroopan kiertueen jälkeen toukokuun lopussa oli aika palata studioon. Freedom Riderin loput neljä biisiä tulevat tästä sessiosta.

Petri Myllylä / 01.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit