Wayne Shorter: Night Dreamer
Liityttyään Art Blakey'n Jazz Messengersiin tenorisaksofonisti Wayne Shorterista tuli nopeasti bändin pääasiallinen säveltäjä. Kolme soololevyä Vee-Jay'lle tehnyt muusikko oli nosteessa ja sopimuksen päätyttyä hän siirtyi Jazz Messengersin tavoin Blue Note -yhtiön artistiksi ollen sillä kertaa yhtiössä 6 seuraavaa vuotta. (Hän palasi yhtiöön 2013 ja on julkaissut kaksi albumia, joista jälkimmäinen toi hänelle Grammyn).

Shorter oli käyttänyt edellisellä levyllään trumpetisti Freddie Hubbardia, joka oli korvannut huumeongelmien takia Jazz Messengersistä potkut saaneen Lee Morganin (joka oli mukana tenorisaksofonistin esikoislevyllä). Hänen saatua ongelmansa hoitoon, ovi Art Blakey'än johtamaan bändiin oli auennut uudestaan. Shorter oli ollut pari kuukautta aiemmin mukana Leen sessioissa (Search For The New Land, 1966) joten nyt oli sopiva hetki tehdä vastavierailu. Miesten yhteinen soitto oli maagista 1959-1961 eikä Night Dreamerillä kuulu runsaan parin vuoden tauko yhteissoitossa. Session basisti Reginald "Reggie" Workman tuli hänkin Blakey'n bändistä, josta hän tosin oli siirtynyt/siirtymässä soittamaan Booker Ervinin kanssa.

Session pianisti McCoy Tyner ja rumpali Elvin Jones soittivat päätyökseen John Coltranen bändissä (jonka sessioissa myös Workman oli soittanut).

Kun Blue Note vuonna 2014 juhlisti yhtiön 75-vuotista taivalta, se aloitti massiivisen vinyyli uusintajulkaisusarjan. Muutamassa vuodessa markkinoille saatiin toista sataa nimikettä. Vaikka levyjen (USA:n) hinnat olivat hyvin kohtuullisia, lunta tuli tupaan siitä että levyt oli masteroitu alkujaan CD:tä varten digitoidusta materiaalista. Oma levyni tulee tästä julkaisusarjasta. Rahamies hankkii itselleen Blue Noten yhteistyökumppanin 2010 julkaiseman täysin analogisen audiofiili painoksen jossa musiikki on jaettu neljälle 45 RPM levylle. Hyödyntäen julkaisun paksuja kiiltäviä ja avattavia kansia yhtiö julkaisi 2017 yhden levyn painoksen.

Petri Myllylä / 07.10.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit