Jackie McLean: Jackie's Bag
Jackie's Bag on suhteellisen outolintu tuon ajan Blue Note -yhtiön julkaisuiden joukossa. Valtaosa niistä on äänitetty yhden, enintään kahden peräkkäisen päivän aikana. Tässä tapauksessa levyn ykköspuoli saatiin nauhalle reilu puolitoista vuotta myöhemmin kuin sen kääntöpuoli. Sen biisit tulivat tenorisaksofonistin Tina Brooksin kanssa jaetusta, mutta julkaisematta jääneestä sessiosta. Tosin 20 vuotta myöhemmin se julkaistiin Japanissa kokonaisuudessaan LP:llä Street Singer. 

Levyn avausraita Quadrangle pohjautuu McLeanin 1956 äänittämään Inding biisiin. Session kiistaton tähti on pianisti Sonny Clark, joka on tosin mukana vain kahdella muulla 1959 biisillä Blues Inn ja Fidel.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian sen jälkeen LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaalisiin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelen vinyylilevyltä analogisesti äänitettyä musiikkia, jonka amerikkalainen Music Matters -yhtiö on uusintaprässännyt alkuperäisistä analogisista masternauhoista. He ovat julkaisseet paljon Blue Note -yhtiön levyistä sekä kahden 45 RPM hifistely levyn että perinteisen yhden 33 RPM levyn versiot, molemmat toki kiiltävillä avattavilla kansilla, joiden välissä on yleensä valokuvia levyn sessioista. Tilasin tästä albumista jälkimmäisen kokoelmiini. Nyt, 55-vuotiaana tuntuu hienolta että joillakin on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sitä. Vaikka se on heille bisnestä, se tuntuu silti lähes kulttuurityöltä. Tämän levyn omistaminen lämmittää mieltä aivan kuten nähdessäni jokin aika sitten arvatenkin suurella vaivalla entisöidyn vuoden 1968 Ford Mustangin.

Petri Myllylä / 27.09.2020

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit