Jackie McLean: Jackie's Bag
Jackie's Bag on suhteellisen outolintu tuon ajan Blue Note -yhtiön julkaisujen joukossa. Valtaosa niistä on äänitetty yhden, enintään kahden peräkkäisen päivän aikana. Tässä tapauksessa levyn ykköspuoli saatiin nauhalle reilu puolitoista vuotta myöhemmin kuin sen kääntöpuoli. Sen biisit tulivat tenorisaksofonistin Tina Brooksin kanssa jaetusta, mutta julkaisematta jääneestä sessiosta. Tosin 20 vuotta myöhemmin se julkaistiin Japanissa kokonaisuudessaan LP:llä Street Singer. 

Levyn avausraita Quadrangle pohjautuu McLeanin 1956 äänittämään Inding biisiin. Session kiistaton tähti on pianisti Sonny Clark, joka on tosin mukana vain kahdella muulla 1959 biisillä Blues Inn ja Fidel.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian sen jälkeen LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaalisiin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Analogue Production on vuodesta 1991 lähtien keskittynyt uusintajulkaisemaan äärimmäisen laadukkaita painoksia valikoiduista levyistä. Vuosien 2008 ja 2012 aikana he julkaisivat 50 Blue Noten albumia kahden levyn 45 RPM painoksina Jackie's Bagin oltua yksi sarjan ensimmäisitä. Julkaisusarjasta vastanneet Steve Hoffman ja Kevin Gray ovat molemmat äänilevy masteroinnin huippuja. Jälkimmäinen oli ammattikuntansa nuorin tullessaan alalle vuonna 1972. Kevin on jatkanut Blue Noten katalogin kanssa 2013 alkaen Music Matters -yhtiössä, joka julkaisivat levyn samoista masterteista hienoilla avattavilla kansilla olevan yhden levyn version.

Nyt, 55-vuotiaana tuntuu hienolta että joillakin on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sitä. Vaikka se on toki heille bisnestä, se tuntuu silti minusta lähes kulttuurityöltä. Tämän levyn omistaminen lämmittää mieltä aivan kuten nähdessäni jokin aika sitten arvatenkin suurella vaivalla entisöidyn vuoden 1968 Ford Mustangin.

Petri Myllylä / 27.11.2020

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit