Art Blakey: Big Beat
Amerikkalainen Music Matters -yhtiö on julkaissut useista Blue Note -yhtiön levyistä sekä kahden 45 RPM hifistely levyn että perinteisen yhden 33 RPM levyn versiot. Molemmat toki kiiltävillä avattavilla kansilla, joiden välissä on yleensä valokuvia levyn sessioista. Tilasin tästä albumista jälkimmäisen kokoelmiini.

Keväällä 2020 ostin pankkitilini tyhjäksi jatsi levyjä. Vielä tätä kirjoittaessa hyllystä löytyy avaamattomia albumeja odottamassa vuoroaan päästä soitettavaksi. Siitä huolimatta Big Beat on pyörinyt jo kolmeen otteeseen. Levy taisi olla ensimmäinen Jazz Messengersin julkaisu, jolla Wayne Shorter soittaa bändistä edellisenä vuonna soolouralle lähteneen Hank Mobley'n paikalla (alkujaan Kenny Dorham oli bändin tenorisaksofonisti). Shorterin kynästä tulee kolme levyn kuudesta biisistä. Pianisti Bobby Timmons toi yhden sävellyksenä ja bändin entiseltä trumpetistilta on saatu yksi. Albumin viimeinen raita, It's Only A Paper Moon tulee harold Arlenilta, jonka 500 levytetystä biisistä tunnetuin on Wizard of Oz -leffan Somewhere Over The Rainbow.

Vaikka Wayne Shorter oli viisi vuotta Lee Morgania vanhempi, oli hän kuitenkin uusi mies bändissä. Kaksikko oli kuitenkin hionnut yhteistä soittoa Jazz Messengersin lisäksi esimerkiksi keikkailemalla edellisenä syksynä John Coltranen kanssa. Itse olen keskittynyt tätä levyä kuunnellessani heidän yhteissoittoaan. Heillä molemmilla oli sopimus Vee-Jay'n kanssa ja he olivat studiossa 7 kuukautta aiemmin kun pianisti Wynton Kelly äänitti ensimmäisen levynsä yhtiölle. Tämä sessio oli kaksikon neljäs yhdessä ja heidän yhteistyö pelaa loistavasti.

Petri Myllylä / 27.07.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit