Dexter Gordon: A Swingin' Affair
Dexter Gordon muutti syksyllä 1962 Eurooppaan. Hetken Pariisissa asuttuaan hän kotiutui Kööpenhaminaan (14 vuodeksi). Tämän vuoksi hänen kaksi seuraavaa levyä äänitettiin Pariisissa. Niistä Our Man In Paris ehdittiin julkaista ennen toistaiseksi viimeistä Amerikan sessiota.

Blue Noten toinen omistaja Francis Wolffilta lähetti tenorisaksofonistille loppukesästä 1964 A Swingin' Affair -koelevyn. Artisti oli siihen kovasti mieltynyt ja ehdotti levyltä irroitettavaksi singleksi sen upeaa avausraitaa Soy Califa. Sellaista ei kuitenkaan koskaan julkaistu.

Vaikka kaksi päivää aiammin samalla miehistöllä purkitettu Go! on Dexterin tunnetuin levy, ja myös omasta mielestäni yksi jatsin huippu albumeista, ei A Swingin' Affair kannata jättää kuuntelematta jos Go! uppoaa. Toisena solistina sessioissa soittanut pianisti Sonny Clark on jälleen mies paikallaan. Vain puoli vuotta myöhemmin Francis joutui kirjoittamaan Tanskaan surullisen viestin hänen kuolemasta (joka ei Dexterin vastauksesta päätellen tullut hänelle yllätyksenä).

Blue Note Records sai negatiivista palautetta yhtiön 75-vuotisjuhlan kunniaksi julkaiseman laajan vinyylilevyjen sarjan laadusta. Sinällään (Amerikassa) hyvin kohtuuhintaiset LP:t kun oli prässätty digitaalisista mastereista. Kuraa tuli myös useidenlevyjen prässäyksistä. Virheestä oppinut levy-yhtiön pomo Don Was halusi nostaa rimaa vuonna 2019 kun yhtiö juhli 80 vuoden ikää. Kahdesta täysin analogisesta julkaisusarjasta kiiltävillä avattavilla kansilla varustettu Tone Poet oli näistä hinnaltaan kalliimpi (noin 35 e). Omaan hyllyyni hankkimani BA Swingin' Affair julkaistiin osana toista sarjaa nimeltä 80 Series (n. 22 e). Tämä on vinyyliharrastajien unelmien täyttymys ja mahdollisuus hankkia uusia laadukkaita Blue Note painoksia. Edellisestä Blue Noten täysin analogisesta mid price -sarjasta oli ehtinyt kulua jo neljännesvuosisata.

Petri Myllylä / 09.12.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit