Art Blakey: Golden Boy
Olen ahminut viime aikoina Lee Morganin levyttämää musiikkia. Tyypilliseen outoon tapaani olen tehnyt sitä vieläpä kronologisessa järjestyksessä. Mies oli saanut kesällä 1961 kenkää Jazz Messengers -yhtyeestä, mutta niin vain bändin pomo Art Blakey on ottanut hänet mukaan tälle levylle, tosin yhdessä bändin uuden trumpetistin Freddie Hubbardin kanssa. Levytys on tosin muutenkin tehty Jazz Messengersin ns. ison kokoonpanon kanssa eli mukana on tuttu ulkojäsen vetopasuunan kanssa eli Curtis Fuller, tuubassa Miles Davis yhteyksistä parhaiten tunnettu ja siten usein jatsin ensimmäiseksi soolo tuuban soittaja Bill Barber, ja samoin Davisin kanssa musisoinut käyrätorven soittaja Julius Watkins sekä Wayne Shorterin rinnalla altossa James Spaulding (joka liittyi Hubbardin bändiin kun hän 1966 lähti omille teilleen) ja baritonessa Charles Davis. Todettakoon että kaikki kolme fonistia ovat yhä elossa (2020).

Jazz Messengersiä on usein kuvailtu jatsin korkeakouluksi. Art Blakey otti bändiin usein nuoria nousevia kykyjä. Edellisenä kesänä bändin basistiksi Jymie Merritt'in tilalle tullut Reggie Workman oli toki hankkinut kannuksensa edellisinä vuosina John Coltranen bändissä mutta oli hänkin vasta 25 liittyessään Blakey'n porukkaan. Lähivuosina häntä kuultiinkin bändikavereidensa kuten Shorter, Morgan ja Hubbardin levyillä.

Minulla on selkeästi vaikeuksia innostua näin isojen orkestereiden äänityksiin. Golden Boy ei tee tässä juurikaan poikkeusta vaikka levy on kyllä pullollaa improvisioituja sooloja.

Petri Myllylä / 02.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit