Sweet Freedom
Uriah Heep nousi vuonna 1972 julkaistujen kahden studiolevyn ansiosta suosituksi ympäri maailmaa. Se äänitti kuitenkin kotimaassaan tammikuussa livelevyn, joka julkaistiin saman vuoden keväällä. Amerikan rundin keskellä bändi käväisi Japanissa konsertoimassa esimerkiksi Tokyon Budokanissa. Urkuri Ken Hensleyn saama hepatiitti antoi bändille sen taatusti kaipaaman breikin.

Sweet Freedom on vähemmän akustinen levy kuin sen edeltäjät. Albumi jyrää hiukan samalla tavalla kuin heidän livelevy. Hensleyn sairasloman aikana bändin jäsenet tekivät yhdessä ja erikseen uusia biisejä ja varsinkin basistia Gary Thain oli ollut ahkera osallistuen neljään biisiin (joista Sunshine julkaistiin Stealin' -singlen B-puolella. Amerikassa suuren Warnerin julkaisema (ja reilusti mainostama) Sweet Freedom on ollut itselleni aina hyvin kaksijakoinen. Kuunnellessani omistamaani saksalaista vinyyliä, pidän sitä kohtuullisen onnistuneena, mutta seuraavaan kuuntelukertaan voi silti mennä useita vuosia. Nimibiisin lisäksi Stealin' ja Circus nousevat yli muiden, mutta nekään eivät yllä aivan bändin parhaimpien biisien joukkoon. 

Sweet Freedom julkaistiin remasteroituna CD:nä ensimmäisen kerran vuonna 1996, jolloin siihen lisättiin Stealin' singlemiksaus ja sen b-puoli Sunshine sekä kiinnostava, pitkä versio albumiraita Seven Starsista. Kaksi jälkimmäistä löytyy myös vuonna 2004 julkaistulta expanded de-luxe edition -julkaisulta. Seven Stars on tällä julkaisulla jo seitseminuuttinen. Myös Pilgrimistä löytyy pitkä versio, mutta sitä kiinnostavampi on demovaiheeseen jäänyt If I Had The Time.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit