Tina Brooks: Back To The Tracks
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä.

Sessiossa äänitetyn David The King biisin taso ei riittänyt julkaistavaksi ja Blue Note päätti laittaa tulevalle levylle syyskuussa Jackie McLean sessioissa äänitetyn kymmenminuuttisen Street Singerin. Siitäkin huolimatta että Back To The Tracks sai julkaisunumeron ja sen kansi laitettiin yhtiön julkaisemien levyjen sisäpusseihin, levyä ei kuitenkaan julkaistu. Se ilmestyi ensimmäisen kerran 1985 osana neljän levyn boxia ja 13 vuotta myöhemmin omana julkaisuna. Mainittu David The King äänitettiin uudestaan 5 kuukautta myöhemmin (mutta tuon session julkaisu tapahtui vasta 2002).

Vaikka Blue Note -yhtiön toinen omistaja, tämänkin session tuottajana toiminut Alfred Lion diggasi tenorisaksofonistin soittoa mutta julkaisi vain yhden levyn neljästä sessiosta. Julkaisematta jääneiden sessioiden, kuten tämän taso on niin korkea että pakko sanoa Tina Brooksin tulleen täysin väärin kohdelluksi.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian sen jälkeen LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaalisiin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelen vinyylilevyltä analogisesti äänitettyä musiikkia, jonka amerikkalainen Music Matters -yhtiö on uusintaprässännyt alkuperäisistä analogisista masternauhoista. He ovat julkaisseet paljon Blue Note -yhtiön levyjä kahden kiekon versioina, jossa albumin materiaali on jaettu neljälle 45 RPM levyn puolikkaalle. Niissä on luonnollisesti paksut kiiltävät ja avattavat kannet, joiden sisällä on sessiossa otettuja valokuvia. Tilasin tällaisen hifistely-levyn kokoelmiini ja lompakko tyhjänä joudun tietenkin kirkkain silmin kehumaan että eron normipainokseen kuulee ensimmäisestä tahdista alkaen. Nyt, 55-vuotiaana tuntuu hienolta että joillakin on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sitä. Vaikka se on heille bisnestä, se tuntuu silti lähes kulttuurityöltä. Tämän levyn omistaminen lämmittää mieltä aivan kuten nähdessäni jokin aika sitten arvatenkin suurella vaivalla entisöidyn vuoden 1968 Ford Mustangin.

Petri Myllylä / 27.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit