Clifford Brown & Max Roach
Törmäsin tähän levyyn ensimmäisen kerran joitakin vuosia sitten lukiessani artikkelia, joka oli yhdistänyt 22:sta "parhaat jatsilevyt" listauksesta yhden Best Jazz Albums of All Time -listauksen. Vaikka itse en harrasta listoja ja usein jopa naureskelen niiden olevan vain tapa myydä musalehtiä, tätä listausta suosittelen ja se löytyy rateyourmusic.comista. Clifford Brown & Max Roach LP on listalla sijalla 29.

New Yorkista tulleet Clifford Brown ja Max Roach urakoivat elokuussa 1954 Los Angelesin studioissa kahdessa viikossa huiman määrän sessioita, joista tultiin julkaisemaan seuraavien vuosien aikana puolitusinaa LP:tä. Tämä levy ilmestyi kuitenkin niistä ensimmäisenä ja tavallaan se myös onnistui semenetoimaan duon nimet jatsin historiaan. Vaikka nykyään tämä levy tunnetaan paremmin seitsemän (ja joskus kahdeksan tai peräti yhdeksän) biisin mittaisena, alkuperäinen kymppituumainen LP sisälsi vain viisi biisiä. Niistä Daahound ja Joy Springiä pidetään nykyään genren arvostettuina standardeina.

Japanissa 80-luvun lopulla julkaistu Brownie The Complate EmArcy Recordings on hengästyttävän laaja 10 CD:n kokoelma vaihtoehto-ottoineen, mutta 2009 julkaistu neljän levyn The EmArcy Master Takes on timanttinen kokoelma kaksikon Brown & Roachin Mercurylle tehdyistä äänityksistä. Sen 78 minuutin mittaisella ykköslevyllä on kaikki 13 sessiosta julkaistua biisiä. Vaikka itselläni on vinyylihyllyssä sekä Clifford Brown & Max Roach ja Incorporated LP.t

 

Vaikka Brown on levyn keskiössä, myös bändin tenorisaksofonisti Harold Land saa tästä sessiosta ison sulan omaan hattuunsa.

Levyteollisuus oli tämän albumin ilmestymisen (joulukuussa 1954) aikoihin siirtymässä 10-tuumaisista levyistä pari tuumaa isompiin levyihin. Niinpä alkujaan viiden biisin mittaiseen ja kestoltaan kestoltaan noin 25-minuuttiseen 10 levyyn lisättiin helmikuussa 1955 Study in Brown LP:n sessioissa syntyneet The Blues Walk ja What Am I Here For. Myöhemmin samana vuonna julkaistun 12-tuumaisen kannesta tiputettiin pois soittajien nimet ja tilalle tulivat albumin kappaleet.

Petri Myllylä / 14.08.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit