Clifford Brown All Stars
Clifford Brownin ja Max Roachin länsirannikon matka elokuussa 1954 oli hyvin intensiivinen ja tuottelias. Kuukauden 11. päivän sessiossa oli mukana kaksi alttofonistia, Herb Geller ja Joe Maini sekä neljäntenä puhaltajana tenorisaksofonisti Walter Benton. Rytmiryhmään kuuluivat myös kosketinsoittaja Kenny Drew sekä basisti Curtis Counce. Sessiosta julkaistiin 1955 levy nimeltä Best Coast Jazz. Koska molemmilla levyillä on kaksi pitkää biisiä, ei voi olla ajattelematta että tuoreeltaan julkaistiin niistä kaksi kiinnostavinta (eli Coronado ja You Got To My Head) ja tämä levy tuotiin markkinoille vain koska sillä soittava kovassa nousussa ollut trumpetisti menehtyi. Kuuntelin molemmat hyllyyni hankkimani albumit peräjälkeen ja havaitsin niiden olevan niin viehättäviä kokonaisuuksia että ainakaan itse en enää moista mieti.

Sessiossa tallentui materiaalia nauhalle sen verran runsaasti että levy-yhtiö EmArcy sai Clifford Brownin kuoltua nopeasti markkinoille levyn Clifford Brown All Stars. Molemmat levyt löytyvät kokoelmastani ja olen niitä muutamaan otteeseen kuunnellut sellaisena taiteellisena kokoelmana että aloitan kuuntelun Best Coast Jazzilla ja kuuntelen tämän levyn heti sen perään. Viiden vartin kuluttua on täysin mahdotonta ajatella että Best Coast Jazz sisältäisi kaksi parempaa biisiä vaikka se ehkä hienokseltaan kovemmalta tuntuukin. Tämä tosin voi johtua siitä että se on itselleni hiukan All Starsia tutumpi.

Japanissa 80-luvun lopulla julkaistu Brownie - The Complate EmArcy Recordings on hengästyttävän laaja 10 CD:n kokoelma vaihtoehto-ottoineen, mutta 2009 julkaistu neljän levyn The EmArcy Master Takes on timanttinen kokoelma kaksikon Brown & Roachin Mercurylle tekemistä äänityksistä. Kokoelman kakkos levyllä on kaikki elokuun 11. päivän session neljä biisiä. Vaikka itselläni on vinyylit hyllyssä, session kuuntelu kokonaisuudessaan yhdeltä levyltä on palkitsevaan sekin.

Petri Myllylä / 14.08.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit