Ike Quebec: Blue & Sentimental
Vuonna 1918 syntynyt Ike Quebeck oli äänittänyt viisi sessiota Blue Notelle 1940-luvun puolen välin aikoihin. Hän hengaili niin paljon yhtiön toimistolla että useammat yhtiön nuoremmat artistit luulivat hänen olevan siellä töissä. Hän oli toki läheinen yhtiön perustajan Alfred Lionin kanssa, ja tämän fanituksen kohde. Jonkin sortin "korva" tai jopa kykyjenetsijä hän yhtiölle oli mutta hänellä ei kuitenkaan ollut virallista asemaa yhtiössä.

Blue & Sentimental on täynnä tunnelmaa ja kaihoa, Iken mestarilliseen tyyliin. Hänellä on rinnalla nuori kitaristi Grant Green, jota yleensä kuullaan vain soolosoittajana, mutta joka ilman pianistia soitetussa sessiossa osallistuu myös rytmin aikaansaamiseen. 

Itse päädyin tämän albumin äärelle Greenin kautta ja kyllä tällä levyllä hänellä on paljon sooloaikaa. Ja välillä Ike soittaa Greenin sooloihin myös joitakin piano juttuja.

Vain viikkoa myöhemmin aatoaattona 1961 Green oli oman kvartettinsa kanssa studiossa. Ike vierailee sessiosta tallennetulla Count Every Starilla. Tuottaja oli hylkäämässä kahta Iken session biisiä ja ehkä hän oli kutsunut tenorisaksofonistin siksi tähän sessioon, että levy saataisiin näin täyteen mittaan. Greenin session loput kuusi biisiä julkaistiin vasta 1970-luvun lopulla (Gooden's Corner LP:llä). Vaikka kyseessä on hieno kappale, ratkaisua voi siinä mielessä kritisoida että Blue & Sentimentalin äänityksistä yli jääneet That Old Black Magic ja It's All Right With Me ovat molemmat ihan OK ja ne löytyvät nykyään CD:ltä (ja suoratoistosta).

Kolme kuukautta myöhemmin Ike tekee jälleen vastavierailun Greenin sessioon, josta julkaistaan 22 vuotta myöhemmin Born To Be Blue LP. Ehkä väärinkäsityksestä johtuen Count Every Star liitetään myös sille (asia jonka japanilaiset korjasivat 2014). Joka tapauksessa Grantin Born To Be Blue ja Iken Blue & Sentimental ovat henkisesti sisarteoksia vaikka mainitun joulukuun session tapaan maaliskuussa 1962 Sam Jones korvaa bassossa Paul Chambersin ja Sonny Clark on pianossa.

Petri Myllylä / 03.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit