Jackie McLean: New Soil
New Soil oli Jackie McLeanin ensimmäinen LP Blue Note -yhtiölle. Hänen debyytti sessio yhtiölle oli toteutunut tosin jo neljä kuukautta aiemmin mutta kaksi sen viidestä biisistä hylättiin ja loput ilmestyivät vasta 1961 julkaistulla Jackie's Bagilla.

Hän valitsi session trumpetiksi Donald Byrdin, jonka kanssa oli soittanut vuodesta 1953 alkaen George Wallingtonin orkesterissa. Molemmat puhaltajat ovat muuten mukana pianistin Bohemia klubilla 1955 äänitetyllä levyllä. Session basisiti tuli Miles Davisin bändistä ja rumpali Pete La Roca oli freelanseri, joka soitti pari vuotta myöhemmin toisen session Jackin taustalla.

Jackien nuoruuden ystävälle, pianisti Walter Davisille tämä sessio oli hänen ensimmäinen Blue Notelle. Tasan kolme kuukautta myöhemmin samassa Rudy Van Gelderin studiossa Jackie ja Donald olivat äänittämässä pianistin esikoista Davis Cupia. Biisi Davis Cup tosin äänitettiin jo New Soilille.

Sessioista jäi yksi biisi, Formidable yli ja se laitettiin 1980 julkaistulle LP:lle Vertigo, jonka muut biisit tulevat vuodelta 1963. Tästä 1959 sessiosta julkaistiin myös kaksipuoleinen Greasy single.

Petri Myllylä / 16.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit