Jackie McLean: New Soil
New Soil oli Jackie McLeanin ensimmäinen LP Blue Note -yhtiölle. Hänen debyytti sessio yhtiölle oli toteutunut tosin jo neljä kuukautta aiemmin mutta kaksi sen viidestä biisistä hylättiin ja loput ilmestyivät vasta 1961 julkaistulla Jackie's Bagilla.

Hän valitsi session trumpetiksi Donald Byrdin, jonka kanssa oli soittanut vuodesta 1953 alkaen George Wallingtonin orkesterissa. Molemmat puhaltajat ovat muuten mukana pianistin Bohemia klubilla 1955 äänitetyllä levyllä. Session basisti tuli Miles Davisin bändistä ja rumpali Pete La Roca oli freelanseri, joka soitti pari vuotta myöhemmin toisen session Jackin taustalla.

Jackien nuoruuden ystävälle, pianisti Walter Davisille tämä sessio oli hänen ensimmäinen Blue Notelle. Tasan kolme kuukautta myöhemmin samassa Rudy Van Gelderin studiossa Jackie ja Donald olivat äänittämässä pianistin esikoislevyä Davis Cupia. Biisi Davis Cup tosin äänitettiin jo New Soilille.

Sessioista jäi yli yksi biisi, Formidable ja se laitettiin 1980 julkaistulle LP:lle Vertigo, jonka muut biisit tulevat vuodelta 1963. Tästä 1959 sessiosta julkaistiin myös kaksipuolinen Greasy single.

Analogue Production on vuodesta 1991 lähtien keskittynyt uusintajulkaisemaan äärimmäisen laadukkaita painoksia valikoiduista levyistä. Vuosien 2008 ja 2012 aikana he julkaisivat 50 Blue Noten albumia kahden levyn 45 RPM painoksina. Vuonna 2010 julkaistu vinyylipainos on ensimmäinen USA:ssa 40 vuoteen. Vaikka CD:ltä löytyvä Formidable lisää albumin mittaa 45 minuuttiin, se olisi hyvin mahtunut tuplalle. Nyt sen B- ja C-sivut ovat seitsemänminuuttisia ja omasta mielestäni yhtiön olisi pitänyt liittää samassa sessiossa purkitettu biisille kovahintaiselle levylle. Julkaisusarjasta vastanneet Steve Hoffman ja Kevin Gray ovat molemmat äänilevy masteroinnin huippuja. Jälkimmäinen oli ammattikuntansa nuorin tullessaan alalle vuonna 1972. Kevin on jatkanut Blue Noten kataloogin kanssa ensiksi 2013 alkaen Music Matters -yhtiössä sekä 2019 saman tiimin kanssa suoraan Blue Noten alaisuudessa.

Petri Myllylä / 26.11.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit