Ike Quebec: Easy Living
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä.

Tämä Ike Quebecin tammikuun 1962 sessio jakautuu kahteen osaan. Viisi sen kahdeksasta biisistä äänitettiin sekstettinä, jossa toista tenorisaksofonia soitti Stanley Turrentine sekä vetopasuunaa Bennie Green. Musiikki on blues sävytteistä ja ehdottoman kovaa kamaa. Kolme kappaletta tallennettiin ilman heitä kvartettina. Alfred ja yhtiössä myös tuotantotehtävissä työskennellyt Ike valmistelivat sessiosta kuuden biisin mittaista LP:tä, jolle olisi tullut kolme kvartetti ja samoin kolme sekstetti kappaletta. Jälkimmäiset edustivat Quebecille tyypillistä tunnetuista standardeista koostuvia balladeja. Levylle annettiin jopa katalooginumero, mutta nauhat jäivät kuitenkin yhtiön varastoon. Ja kun ne sieltä 1981 kaivettiin esille, levylle laitettiin Congo Lament nimen saaneelle levylle laitettiin kaikki viisi sekstetillä äänitettyä biisiä.

Vuonna 1987 Blue Note julkaisi session alkuperäisen suunnitelman mukaisella Easy Living nimellä. CD:n ostaja sai kokonaisen kahdeksan biisin mittaisen session, mutta vinyylipainokset 1987, 1992 ja jopa 2013 tupla-LP ovat uskollisia alkuperäiselle kuuden biisin suunnitelmalle. Jälkimmäisen julkaissut Music Matters Ltd ei valitettavasti ole juurikaan lisännyt edes 45 RPM tuplille sessioiden ylijäämiä. Tässä se olisi parantanut huomattavasti lopputulosta. Onneksi CD:ltä löytyy kuitenkin koko 20.1.1962 sessio.

Petri Myllylä / 13.10.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit