Demons And Wizards
Demons And Wizards oli Uriah Heepin maailmanlaajuinen läpimurtolevy. Sen kuuluisin kappale, Easy Livin on rokkaava rallatus rakkautensa löytäneesta kaverista. Harmiton biisi sisältää kaikki hitin elementit. Se on äärimmäisen tarttuva, uuden basistin Gary Thainin bassokuvio saa sydämen jyskyttämään. Biisin tekijän, Ken Hensleyn Hammond-urut ja Mick Boxin kitara pelaavat hyvin yhteen ja kakun kuorruttaa heepmäinen upea taustalaulu.

Levyn avaa, Hensleyn ja vain pari kuukautta bändissä vaikuttaneen basisti Mark Clarken, akustisen kitaran avaama The Wizard. Biisi oli bändin ensimmäinen 16-raita nauhoitus ja se julkaistiin edellisenä vuonna kertaalleen äänitetyn Why-biisin kanssa ennen albumia. Wizard on mielestäni bändin kautta aikojen kolmen parhaan joukossa. Clark päätyi nopeasti ratkaisuun että hän ei jatka Heepissä. Virallinen syy taisi olla työuupumus, mutta tuskin jackbrucemainen soittaja koki Heepin musiikkia omakseen. Jo helmikuussa 1972 Gary Thain kiersi bändin mukana kun Clark ja kumppanit kiersivät Jenkkilää yhdessä Buddy Milesin ja Deep Purplen kanssa. Uuden basistin lisäksi tällä levyllä soittaa toinenkin uusi mies, aiemmin Hensleyn ja edellisen basistin Paul Newtonin kanssa soittanut rumpali Lee Kerslake. Hän aloitti bändissä 1.12.1971 samana iltana kun Mark Clark. 

Edellisten kappaleiden lisäksi A-puolen päättävä Circle Of Hands sisältää loistavan urkuintron. Balladin lauluosuudet ovat hunajaa korville. Myös Rainbow Demon on ollut pitkään yksi levyn suosikeistani vaikka sen päätösraita Paradise / The Spell taitaa olla se biisi, jonka nostan bändin kirkkaimpaan parhaimmistoon. Koska en ole löytänyt tältä levyltä yhtään huonoa biisiä, voin suositella tätä kaikille musiikin ystäville. Tuntuu vaikealta kuvitella tähän levyyn pettynyttä musafania. Albumi ponnahti listoille ympäri maailmaa, mutta harvassa maassa se pysyi ykkösenä 14 viikkoa kuten Suomessa. Elokuussa soitettu Ruisrockin keikka ei kuitenkaan vakuuttanut ainakaan tuon ajan rock-journalisteja. 

Uriah Heep kataloogi on julkaistu remasteroidussa muodossa kahteen kertaan. Vuoden 1995 remaster riittää varmasti satunnaiselle kuuntelijalle. Vuoden 2003 deluxe-painoksella on Hensleyn soololle päätynyt Pround Words On A Dusty Shelf sekä singlen b-puolen Why'sta kymmenenminuuttinen monsterversio. Alkuperäinen single mix löytyykin sitten vain 1995 painoksesta... (Tosifani omistaa siis molemmat remasterit).

Varoituksen sana: Deluxesta tehty 2LP on kämmätty totaalisesti. A-puolen päättävä Circle Of Hands on laitettu vinyylin B-puolelle. Niinpä levyn päättävän Paradise / The Spell jälkimmäinen osa on julkaisun bonuskappaleiden kanssa kakkoslevyllä. Tätä ei havaitse levyä kaupassa silmäillessä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit