Jackie McLean: Let Freedom Ring
Vaikka aloin hankkia jatsia levyhyllyyni 30+ ikäisenä viime vuosituhannen loppupuolella, en ole mikään jatsin asiantuntija. Hyllyssäni on levyjä useista jatsin alagenreistä, mutta määrällisesti suurin osa tulee ajalta 1954-1960 ja voitanee pitää hard boppina. Genreä, joka oli Jackie McLeanille hyvin tuttu, mutta joka alkoi käydä hänelle liian pieneksi.

Jackie McLean ei jättänyt hard boppia kerta rysäyksellä vaan uusi soundi, musiikin ammattilaiset taitavat kutsua tyylisuuntaa sanalla modal jazz, hiipi mukaan sellaisella tavalla, joka ei ollut liian räväkkä ja huiman erilainen. John Coltrane ja varsinkin Ornetta Coleman veivät musiikkia free jatsiin repien alas kerralla kaiken aiemman. 

Jos olisin elänyt Let Freedom Ringin ilmestymisen aikaan ja olisin kartuttanut levyhyllyäni vaikkapa viimeiset 7 vuotta, en ehkä olisi levyyn välittömästi ihastunut, mutta tuskin olisin sitä myöskään divariin kiikuttanut. Olen kuunnellun levyn vasta kolme kertaa. Ehkä joskus palaan tähän arviooni ja osaan kertoa pidänkö siitä. Se on reitattu tekijänsä tärkeimmäksi ja useiden arvostelijoiden mielestä se on täyden kympin levy.

Petri Myllylä / 26.07.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit