Stained Class
Naapurin poika esitteli minulle kesällä 1981 omaa levykokoelmaansa. Olin juuri aiemmin innostunut raskaasta rokista ja nyt käteeni lyötiin nippu kuunneltavaa. Yksi niistä oli Judas Priestin British Steel. Vaikka minusta ei tullut bändin suurta fania, heidän soundi tuli jo tuolloin tutuksi.

Judas Priest palasi äänitysstudioon vuonna 1977 vain puoli vuotta edellisen levynsä julkaisemisesta. Syystalvella Oxfordshiren Shipping Norton studiolla äänitetty Stained Class julkaistiin kuitenkin vasta helmikuussa 1978. Kannen visuaalinen ilme poikkeaa selvästi bändin aiemmista levyistä esimerkiksi uuden, ja sittemmin vakioksi jääneen logon myötä. Samoihin aikoihin bändin lavaimago muuttui kohti homoseksuaalista Tom of Finland -tyyliä. Tämä on täytynyt olla bändille todella iso riski sillä, ainakin omasta mielestäni, raskaan rockin kuuntelijat eivät ole kaikista avarakatseisimpia suvaitsevaisuudessaan seksuaalisiin vähemmistöihin.

Musiikillisesti bändi ottaa jälleen askeleen eteen päin. Vaikka Stained Steel ei ehkä ole bändin kuuluisin tai arvostetuin albumi, se esittelee kaiken sen mistä bändi yhä 2020-luvulla tunnetaan. Biisit eivät ole tällä levyllä samalla tavalla poppimaisia kuten Roger Gloverin tuottamalla edeltäjällä. Itse asiassa levyltä ei nouse esille oikein yhtään perinteistä hittiä. Levyn vahvuus piilee sen rautaisessa kokonaisuudessa.

Siitäkin huolimatta että tutustuin bändiin jo 16-vuotiaana 1980-luvun alussa, Stained Steelin kuuntelin vasta 00-vuosikymmenen lopulla. Levystä jäi hyvät fiilikset kuunneltuani kirjastosta lainatun CD:n noin kymmeneen kertaan. Erityisesti avausraita Exiter mutta myös Invander ja nimikappale Stained Class nousivat omiksi suosikeikseni. Paljon hittejä tehneen Gary Wrightin vanha Spooky Tooth biisi Better By You, Better Than Me on sekin onnistunut veto. Biisi äänitettiin levylle viime hetken lisäyksenä kun levy-yhtiön sedät halusivat mukaan jonkun popimman biisin. Levyn tuottanut Dennis MacKay oli kuitenkin jo seuraavassa projektissa ja biisin tuotti James Guthrie

Levyn äänityssessioista ylijäänyt The Gun -cover Race With The Devil laitettiin 2001 remasteroidun Sin After Sin -CD:n bonukseksi. 

Petri Myllylä / 17.11.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit