Jackie McLean: Jacknife
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. The Blue Note Re-issue Series oli kahden levyn julkaisusarja, jolle laitetiin yleensä kaksi eri sessiota. 

Liberty Records julkaisi 1975 ja 1978 kahdella tuplalla neljä Alfred Lionin hyllyttämää Jackie McLeanin sessiota (ja EMI myöhemmin useamman lisää). Näistä kolme on julkaistu omana julkaisuna ja vain huhtikuussa 1966 taltioitu sessio löytyy pelkästään alkuperäisen jacknifen kakkoslevyltä.

Jackie McLean oli ollut vieraana kahdesti trumpetisti Lee Morganin sessiossa. Niistä julkaistiin levyt Lee-Way sekä kuusi päivää ennen Jacknifea äänitetty Cornbread. Tämä on ensimmäinen sessio, jolla Lee on Jackien vieraan roolissa. Samassa sessiossa oli myös Charles Tolliver mutta molemmat trumpetistit ovat mukana vain yhdellä biisillä, Soft Bluella. Sekä tämä sessio että kolme kuukautta myöhemmin äänitetty Consequence eivät kuitenkaan ilmestyneet Morganin elinaikana.

Petri Myllylä / 19.06.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit