Andrew Hill / Sam Rivers: Change / Involution
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt, kuten tämä, syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonne Alfred jäi joksikin aikaan töihin kunnes eläköityi entisestä yhtiöstään vuonna 1967. Alfred oli pitänyt sessiota julkaisukelpoisena antanen sille katalooginumeron ja oli editoinut ja ryhmitellyt sen biisit julkaisua varten. Voisin olettaa sen päätyneen koelevy asteelle vaikka kukaan ei ole sellaisen olemassa oloa vahvistanut. Vaikka levylle ei koskaan suunniteltu kantta, Alfred antoi levylle nimen Change.

United Artists osti Liberty Recordsin 1971 ja sen omistuksen aikana julkaisematta jääneitä sessioita alettiin vihdoin prässätä vinyylille. Heidän The Blue Note Re-issue Series kasasi tupla-LP:lle useimmiten kaksi aiemmin julkaisematonta sessiota. Joissakin harvoissa tapauksissa, kuten tässä tapauksessa julkaisu kasattiin kahden artistin sessioista. Sam Rivers oli tenorisaksofoninsa kanssa toki mukana Andrew Hillin sessiossa ja tuplavinyylin kanteen oli oikeaoppisesti merkitty kakkoslevyn liideri joten ei siinä mitään valittamista. Sessio julkaistiin 1995 parin vaihtoehtoisen oton kera osana The Complete Blue Note -boxia ja lopulta 2007 omana julkaisuna.

Andrew Hill oli ollut tenorisaksofonist Sam Riversin kanssa edellisen vuoden huhtikuussa studiossa kun äänitettiin Bobby Hutchersonin Dialoguea. Sam osallistui tämän session jälkeen seuraavan vuoden lokakuussa Andrew Hillin sessioon. Se ja kaksi muuta hyllytettyä 1967 sessiota julkaistiin 2005 levyllä Mosaic Select.

Petri Myllylä / 31.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit