Uriah Heep Live
Uriah Heepin klme ensimmäistä albumia sai bändin kotimaassa Englannissa todella surkeat arvostelut eikä bändin fanipohja ollut siellä kovinkaan laaja. Demons And Wizards ja Magician's Birthday muuttivat tilannetta ja kun edellisenä vuotena yli 150 keikkaa soittanut bändi tammikuussa 1973 teki kolmessa viikossa 17 keikan Englannin teatterikiertueen, heillä oli vastassa innokas kotiyleisö. Rolling Stones'in äänitysauto tallensi neljä keikkaa, joilla kaikilla oli erinäköisiä teknisiä ongelmia, mutta lopulta 26.1. Birminghamin Town Hallissa kaikki osui nappiin. Kuulutusta lukuunottamatta kaikki Liven materiaali tulee yhdeltä keikalta. (Toki levyllä on joitakin jälkiäänityksiä, kuten esim. Sweet Lorrainessa Hensleyn Moog).

Jos Deep Purplen viisi kuukautta ennen Uriah Heep Liveä kolmelta Japanin keikalta kasattu Made In Japan on 1970-luvun raskaan rokin paras livelevy, tämän täytyy sitten olla se toiseksi paras. Hankin nuoruudessani levystä saksalaisen 1984-painoksen, jonka avattavien kansien välissä on yhdeksänsivuinen kuvaliite. Uriah Heep Live on tavallaan myös kokoelmalevy sillä vain kakkoslevy Salisburyn materiaali jää sillä ilman edustusta. Levy on täynnä bändin hienoimpia hetkiä, joista omasta mielestäni July Morning vie pisimmän korren. Sen perään levyn kakkospuolelta löytyvä Tears In My Eyes on hyvä esimerkki biisistä, joka puhkeaa kukkaan vasta keikkaäänityksenä. 

Mahtava komppiryhmä Lee Kerslake ja Gary Thain, hienot soundit uruistaan irrottavat Ken Hensley, oman mausteensa tuova Mick Box sekä bändin keulahahmo David Byron tarjoilevat tuplalevyllisen raskaan rockin herkkua. Studioversiosta poiketen Byron laulaa Hensleyn levybravuurin Look At Yourself. Jos albumilta pitää etsiä puutteita niin Kerslaken rumpusoolo ja lopun Rock & Roll medley ei tänään kuunneltuna kuulosta aivan yhtä mahtavalta kuin aikoinaan hankittuani tämän levyn (ensimmäisen kerran) kokoelmaani.

Vuoden 2003 remasteroitu CD-painos sisältää bonuslevyllisen 1974 äänitettyä livemateriaalia, mutta sen taso ei innosta innosta itseäni aktiiviseen kuunteluun. Bonuslevy voi myös kertoa että Heepin lavaesiintyminen oli huipussaan juuri vuonna 1973.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit