McCoy Tyner: Tender Moments
Tämä levy tuli kohdalleni käydessäni läpi trumpetisti Lee Morganin soittamia sessioita. Philadelphiassa jo nuorina toistensa kanssa soittaneet Morgan ja McCoy Tyner olivat kuitenkin vasta toista kertaa samassa sessiossa.

John Coltranen bändissä viisi vuotta (1961-1965) soittaneen pianistin aiemmat albumit ovat itselleni avaamaton kirja. Hyllyssä odottaa hänen seitsemäs soolo Real McCoy, joka oli äänitetty runsas puoli vuotta ennen Tender Momentsia, ja joka oli ollut hänen ensimmäinen Blue Note -yhtiölle.

Kuuntelin tätä levyä useaan kertaan kesällä 2020 kun tutustuin syvällisemmin Lee Morganin sessioihin. Huosmasin hiukan myöhemmin että levystä ollaan ottamassa uusi täysin analoginen painos. Tänään se saapui ja oli hienoa kuunnella levy kuten se aikoinaan suunniteltiin kuunneltavaksi.

Levytyksen aikoihin tenorisaksofonisti Bennie Maupin oli liittynyt Horace Silverin kvartettiin, mutta jo seuraavana vuonna tämän session ainoa iso tähti Lee Morgan tarjosi hänelle työtä omassa bändissään. Kerrottakoon vielä että kun Maupin siirtyi Morganin bändistä Herbie Hancockin bändiin, hän törmäsi siellä tässä sessiossa vetopasuunaa soittaneen Julian Priesterin. Blue Note otti albumista syksyllä 2020 ensimmäisen vinyylipainoksen 35 vuoteen.

Blue Note Records sai negatiivista palautetta yhtiön 75-vuotisjuhlan kunniaksi julkaisemasta laajasta vinyylilevyjen sarjasta. (Amerikassa) hyvin kohtuuhintaiset LP:t kun oli työstetty digitaalisista mastereista. Lisäksi joissakin prässäyksissä oli paljonkin toivomisen varaa.

Rolling Stonesin tuottajana tunnettu Blue Noten pomo Don Was halusi nostaa rimaa 2019 kun yhtiö juhli 80 vuoden ikää. Paikalle kutsuttiin yhtiön klassikko levyistä lisenssillä audiofiili painoksia ottanut Music Matter Ltd:n Joe Harley. Blue Note Tone Poet Series nimen saanut analoginen uusintajulkaisusarja hivelee sekä silmää että korvaa. Avattavat kannet ovat paksuja ja kiiltäviä ja niiden sisällä on kuvia äänitys sessiosta. Sarjan levyt prässätään Californiassa laatutyöstä tunnetulla RTI:llä. 

Petri Myllylä / 15.01.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit