What's New?
Levyn nimi kysy Sonny, mitä uutta. Ja vastaa kansikuvassaan että mukana on Etelä-Amerikan rytmejä, esimerkiksi bossanovaa, joka oli levyn ilmestymisen aikoihin "THE" juttu.

Neljässä sessiossa syntyi viiden julkaistun biisin lisäksi ainakin levyn japanilaisessa painoksessa avauskappaleen If Ever I Would Leave You'n tilalla samassa 25.4.1962 sessiossa tallennettu Don't Stop The Carnival. Mahtoivatko levyjen laadusta tarkat japanilaiset valita omaan painokseensa 5 minuuttia lyhyemmän biisin pelkästään paremman soundin takia? Jenkit unohtivat vaihtoehtoisen avausraidan olemassaolon kun ottivat levystä ensimmäisen CD-painoksen. Samana vuonna ranskalaiset (jotka olivat 1962 julkaisseet sekä levyn jenkki- että japsi painokset) prässäsivät kuuden biisin CD:n ja näin on tehty siitä lähtien (myös Jenkeissä ja Japanissa), mutta yhdessäkään vinyyliprässäyksessä ei ole kaikkia session biisejä.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian sen jälkeen LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaaliin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelen vinyylilevyltä analogisesti äänitettyä musiikkia, jonka 2002 perustettu englantilainen Pure Pleasure Records on uusintaprässännyt alkuperäisistä analogisista masternauhoista. Yhtiö perustettiin aikana, jolloin LP-levyt olivat kadonneet lähes kokonaan eikä uudesta buumista ollut pienintäkään merkkiä, ja jolloin itse monien muiden idioottien tavoin olin myynyt omani. Nyt, 55-vuotiaana tuntuu hienolta että joillakin on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sitä. Vaikka se on heille bisnestä, se tuntuu silti lähes kulttuurityöltä. Laadukkaasti masteroitu musiikki prässättynä (Saksassa) paksulle vinyylille, joka on vahvassa levypussissa laadukkaan levykotelon sisällä lämmttää aivan kuten nähdessäni jokin aika sitten arvatenkin suurella vaivalla entisöidyn vuoden 1968 Ford Mustangin.

Petri Myllylä / 29.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit