Steamin' with the Miles Davis Quintet
Miles Davis vakuutti Columbia Recordsin venäläissyntyisen (mutta jo 4-vuotiaana 1923 Amerikkaan emigroituneen) johtajan George Avakianin esiintymisellään Newportin jatsijuhlilla 17.71955. Tästä lähti liikeelle lumipallo efekti, jonka seurauksena Columbia auttoi Davisia irtautumaan hänen tuolloin voimassa olleesta levytyssopimuksesta Prestige-yhtiön kanssa.

Samaan aikaan kun Davis ja Columbia valmistelivat hänen 'Round About Midnight LP:tä, trumpetisti äänitti uuden kvintettinsä kanssa vielä kolme sessiota entiselle yhtiölle. Itse asiassa 'Round About Midnight ehdittiin purkittaa ennen kuin lokakuussa 1956 Miles sai päätökseen urakkansa vanhalle yhtiölle. Yllättävää oli se että Miles tuossa sessiossa äänitti uuden version Columbia esikoisensa nimiraidasta Round Midnight. Huomioitavaa on se että tämä versio ei ilmestynyt yhdessä muiden sessioiden biisien kanssa vaan 1959 kokoelmalevyllä, jonka muut raidat olivat Milesin ja Thelonious Monkin ainoalta yhteiseltä sessiolta vuodelta 1954.

Kun Miles Davis johdatti uuden bändinsä marraskuussa 1955 studioon sen alkuperäinen fonisti Sonny Rollins huumeongelmiensa johdosta tipahtanut bändistä ja hänen paikkansa oli saanut tuolloin paria luokkaa köykäisemmäksi reitattu John Coltrane. Ensimmäiseksi suureksi kvintetiksi kutsuttuun ryhmään kuuluivat myös pianisti Red Garland, basisti Paul Chambers sekä Coltranen bändiin puhunut rumpali Philly Joe Jones. Ensimmäisen session tuloksena syntyi huhtikuussa 1956 julkaistu Miles. Prestige sai markkinoille vielä albumin Workin' ennen kuin Columbia julkaisi myyntimenestykseksi kohonneen 'Round About Midnight. Seuraavien kolmen vuoden aikana Prestige kasasi touko- ja lokakuun 1956 sessioista markkinoille vielä kolme omaa julkaisua. Steamin' materiaali tulee enimmäkseen toukokuun sessiosta.

Petri Myllylä / 12.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit