Stanley Turrentine: Sugar
Creed Taylor perusti Impulse! levymerkin 1960 työskennellessään ABC-Paramountissa. Seitsemän vuotta myöhemmin hän perusti A&M Recordsille siirryttyään CTI-levymerkin, joka julkaisi paljon erittäin menestyneitä jazz levyjä. Yksi sellainen oli tässäkin sessiossa trumpettia soittavan Freddie Hubbardin alkuvuodesta äänitetty Red Clay. Myös tämä levy myi hyvin ja siitä tuli Stanlyn uran suurin hitti.

Olin kuunnellut Hubbardin Red Clayn muutamaan kertaan ennen kuin sain hankittua itselleni Stanleyn levyn (johon olin tutustunut hyvin pintapuolisesti Spotifyn kautta). Osasin odottaa lukemieni arvostusten perusteella hyvää levyä, mutta huomasin kuuntelevani aivan erityisen hienoa musiikkia.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian sen jälkeen LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin myös levyt vaihtuivat digitaaliin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä hankin ensimmäisten joukossa itselleni CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelen vinyylilevyltä analogisesti äänitettyä musiikkia, jonka 2002 perustettu englantilainen Pure Pleasure Records on uusintaprässännyt alkuperäisistä analogisista masternauhoista. Yhtiö perustettiin aikana, jolloin LP-levyt olivat kadonneet lähes kokonaan eikä niiden uudesta buumista ollut pienintäkään merkkiä, ja jolloin itse monien muiden idioottien tavoin olin myynyt omat vinyylini. Nyt, 55-vuotiaana tuntuu hienolta että joillakin on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sitä. Vaikka se on heille bisnestä, se tuntuu silti lähes kulttuurityöltä. Laadukkaasti masteroitu musiikki prässättynä (Saksassa) paksulle vinyylille, joka on vahvassa levypussissa laadukkaan levykotelon sisällä lämmttää aivan kuten nähdessäni jokin aika sitten arvatenkin suurella vaivalla entisöidyn vuoden 1968 Ford Mustangin.

Petri Myllylä / 06.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit