The Velvet Underground
Tutustuin teininä 80-luvulla Lou Reedin musiikkiin vaikka hänen levyjä ei tuolloin hyllyssäni ollutkaan. Tiesin jo tuolloin miehen nousseen maineeseen Andy Warholin suojeluksessa olleesta nykiläisestä taidebändistä. Lieneekö taustalla huono oman arvon tunne, mutta jo nuorena miehenä koin korkeakulttuurin turhana poseeraamisena ja teeskentellynä. Enkä halunut sellaiseen koskea edes pitkällä kepillä. Siksi ilmestyessään neljä huonosti menestynyttä albumia julkaissut, mutta "tiedostavien" ja taidetta harrastavien 80-luvun alun lukiolaisten diggaileva Velvet Underground jäi myöhempään hetkeen.

Lainasin syksyllä 2020 kirjastosta jo toistamiseen White Light/White Heat 45-v juhlalevyn. Sitä kuunnellessani päätin että koska bändin kolmannesta levystä on myös julkaistu samanlainen julkaisu, lainaan myös sen. Saatuani levyn kotiin, pistin sen oitis soimaan ja olin kuin pölkyllä päähän lyötä. Bändi kuulosti kakkosella ihan erilaiselta kuin esikoisellaan ja sama kehitys jatkuu. The Velvet Underground on bändin ensimmäinen levy ilman multi-instrumentalisti John Colea ja ehkä juuri sen vuoksi se myös kuulostaa erilaiselta kuin kumpikaan edeltäneistä levyistä. Se kuulostaa siltä Lou Reediltä, jota olen aina ajoittain kiihkeästi kuunnellut. Siis jännittävältä, karulta, kauniilta ja sähköiseltä (siitäkin huolimatta että levyllä soi lähes jokaisessa biisissä akustinen kitara). Uusi jäsen Doug Yule. Basisti-kosketinsoittaja myös laulaa avausraidan Candy Says.

Vuonna 2014 julkaistu kuuden CD:n laatikko laajentaa albumia joka suuntaa niin runsaasti että sitä voi suositella kaikille, jotka haluavat kuulla albumin eri miksauksia, sen jälkeen tehtyjä studio- ja liveäänityksiä. Itse ostin seuraavana vuonna ilmestyneen vinyylin vaikka tiesin sen olevan digitaalisesta masterista. Oma suosikkibändini Deep Purple julkaisi hiukan tämän levyn jälkeen Velvetien tavoin bändin nimen mukaan ristityn kolmannen levynsä. Toisin kuin Velvet Underground, Purplen kolmonen ei ollut heidän siihenastisen uran paras albumi. 

Petri Myllylä / 01.12.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit