Mott The Hoople: All The Young Dudes
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 483. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Tehtyään neljä huonosti menestynyttä levyä Island levy-yhtiölle, Mott olisi hajonnut ilman David Bowien apua. Bändi oli jo kertaalleen hylännyt nousevan poptähden heille tarjoaman biisin (Suffragette City), mutta innostui äänittämään tämän kirjoittaman All The Young Dudes'in. Se nousi heinäkuussa poplistoille ja puheet bändin kuolemasta haudattiin saman tien. Niin suuri oli Bowien biisin vaikutus että samassa rytäkässä bändi breikkasi USA:saa todella suuressa mittakaavassa. Mott The Hoople veti niskaansa All The Young Dudes -kiertueella viimeisen päälle olevat glitter-vaatteet ja se otti glamrock-muodista kaiken ilon itselleen. Samalla se kuitenkin menetti osan alkuperäisistä faneistaan. 

David Bowie myös tuotti bändin viidennen levyn ja se onkin selvästi edeltäjiään kaupallisempi. Ero bändin edellisiin levyihin on ilmeinen, mutta toisaalta bändin sävelkynästä syntyi aiempaa hienompia biisejä. Samoihin aikoihin Bowie tuotti Velvet Underground bändistä soolouralle lähteneen Lou Reedin Transformer-levyä. Ehkä tämän linkin kauppa Mott löysi levylleen Reedin aiemmin kirjoittaman Sweet Janen. Vaikka nämä kaksi ulkopuolisten tekemää biisiä ehkä ovatkin tämän levyn tunnetuimmat, ei bändin oma tuotanto jää niiden varjoon. Ralphsin kirjoittama ja yhdessä Ian Hunterin kanssa laulama Ready For Love tehtiin pari vuotta myöhemmin uusiksi Bad Companyn esikoislevylle. Hunterin, Ralphsin ja Wattsin kolmeen pekkaan tekemä Sucker on oma suosikkini levyltä.

Sony julkaisi 2004 levystä remasteroidun painoksen, joka sisältää runsaasti bonuksia. Sen lisäksi hyllyssäni on todennäköisesti 80-luvulla Hollannissa prässätty vinyyli. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit